Devet državljana Bosne i Hercegovine pokušava napustiti Španiju

Devet državljana Bosne i Hercegovine koji su se zatekli u Španiji suočavaju se s problemom povratka u BiH ili bar izlaskom iz te države, saznaje Fena u Ambasadi naše zemlje u Španiji.

Španija je zatvorila sve kopnene granice, većina letova je otkazana, a problem je i što  nacionalne avio kompanije prevoze isključivo svoje građane.

Ambasada BiH u stalnom je kontaktu sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH kako bi se ovaj problem riješio.

Također u Španiji se nalazi desetak studenata iz BiH, korisnika programa razmjene Erasmus. Oni bi tu trebali boraviti do juna, a nalaze se na Univerzitetu u Cadizu te se nemaju namjeru za sada vraćati.

Među građanima Bosne i Hercegovine koji se na teritoriji koju pokriva bh. ambasada je i jedan građanin koji se nalazi u Maroku i koji također može sačekati da se normalizira situacija za povratak u BiH.

Prema posljednjim informacijama broj zaraženih pandemijom COVID-19 uzrokovanom virusom SARS-CoV-2. u Španiji je 17.000, a broj smrtnih slučajeva 638.

U srijedu, 18. marta je objavljeno da se zaraza pojavila i u nekoliko staračkih domova pa se ispituje kako je do toga došlo budući da su uvedene stroge mjere.

Vlada Španije koja se po broju pozitivnih na virus SARS-CoV-2 nalazi na drugom mjestu u Evropi odobrila je 200 milijardi vrijedan paket za saniranje ekonomskih posljedica. Također je najavljeno da se pojedini hotelski kapaciteti pretvaraju u bolničke zbog nedostatka adekvatnog smješta, sa čim se suočava jedan od najboljih zdravstvenih sistema u Evropi.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Španiji Danka Savić kaže za Fenu da se kralj Španije Felipe VI (Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia) sinoć obratio naciji sa ohrabrujućim porukama da će se aktuelna situacija prebroditi.

(Vijesti.ba / FENA)