25 C
Tuzla,BA
Nedjelja, 19 Septembra, 2021
Naslovna Izdvojeno Državljanin Srbije zarazio Konjičane, od jučer novih dvoje pozitivnih u Mostaru

Državljanin Srbije zarazio Konjičane, od jučer novih dvoje pozitivnih u Mostaru

Krizni štab Hercegovačko-neretvanskog kantona je potvrdio da su na koronavirus testirali 59 sumnjivih slučajeva sa područja tog kantona. Jučer 27 testiranja koji su bili primarni kontakti ranije oboljelih.

– Od jučer imama dva novopotvrđena slučaja, radi se o kontaktima supruge od bolesnika kojeg trenutno zbrinjavamo u izolacijskom bloku. Oni su u kućnoj izolaciji, gotovo da nemaju nikakve simptome – saopćili su.

Bolesnik koji je bio prvi zaraženi u Mostaru i koji je bio smješten na Odjel za plućne bolesti SKB Mostar je trenutno na portpornoj terapiji kisika. On ima obostranu upolu pluća. Situacija kod njega je slična SARS-u. U Kriznom štabu i dalje ponavljaju kako ne znaju ko je “nulti” pacijent u Mostaru te da nemaju pouzdanu informaciju – “nemamo podatak da je gospodin bio van granica BiH”.

– Zaražena porodilja je dobro. Dijete smo testirali jučer. Dijete je u samoizolaciji pod epidemiološkim nadzorom – rekao je infektolog prof. dr. Jurica Arapović.

Četvero je zaraženih na području Konjica, oni nisu povezeni sa slučajevima iz Mostara.

– Nulti pacijent u Konjicu je pronađen, sada obrađujemo njegove kontakte. Radi se o državljanu Srbije, on je zarazio ostale – saopćili su novinarima.

Do sada je u HNK izdatih 436 rješenja za samoizolaciju, a samo u posljednja 24 sata više od 100 rješenja.

Na konferenciji za novinare Kriznog štaba HNK rečeno je i kako je još nejasno ko je bio nulti kontakt u Mostaru i da to istražuje Tužilaštvo HNK.

– Što se tiče Konjica, obrađujemo kontakte i probat ćemo zaustaviti širenje. Rade se novi brisevi i analize. Sva četiri slučaja su iz Konjica i bili su u kontaktu s nultim pacijentom. Nemoguće je odjednom testirati sve koji su bili u kontaktu s njima i šaljemo ih u izolaciju dok ne dođu na red – rekao je dr. Nermin Avdić, direktor ZZJZ HNK.

Kada je u pitanju bolnica u Mostaru, potvrđeno je da rade na reorganizaciji. Klinika za infektivne bolesti će biti klinika za Covid-19, a uprava će također biti izmještena s prvog sprata kako bi imali dovoljno prostorija za liječenje zaraženih pacijenata. Od sutra je u funkciji i porodilište u SKB Mostar nakon što je izvršena detaljna dezinfekcija. Porodilje su otpuštene kućama i nalaze su i kućnoj izolaciji. Kada su u pitanju telefonski brojevi koje je Krizni štab objavio za hitne slučajve, prijave oboljelih ili sumnji, od danas će biti pojačane telefonske linije kao i broj osoba koje će se javljati na te brojeve.