Diplomatski predstavnici u BiH pozdravili formiranje Vijeća ministara BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini pozdravila je  imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, kao i dostavljanje Programa reformi u sjedište Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Briselu.

– Predajom dokumenta Program reformi u NATO nastavit će se partnerstvo i saradnja BiH s tim savezom i odblokirati proces prijeko potrebnih reformi u oblasti odbrane – saopćeno je iz Ambasade na njihovom Twitteru nalogu.

Na Twitter nalogu oglasio se i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler koji kaže da je imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH dobrodošla vijest, iako se na nju već dugo čekalo.

– Ono što državi i njenim građanima treba odmah je fokusiranje na brzo postizanje konkretnih rezultata – stav je Sattlera.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Field izrazio je nadu da će današnje formiranje Vijeća ministara doprinijeti intenzivnijoj provedbi reformi na dobrobit svih građana u BiH.

– Raduje me i vijest da je Program reformi dostavljen u Brisel čime se omogućava nastavak saradnje s NATO-om – napisao je Field na Twitter nalogu.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske također je pozdravilo imenovanje Vijeća ministara 14 mjeseci nakon održanih općih izbora.

– Želimo uspjeh novoj vladi, a nastavit ćemo podržavati napore za razvoj i prosperitet zemlje koje će nova vlada ulagati u jedinstvu i solidarnosti – kaže se u saopćenju Ministarstva koje prenosi Ambasada Turske u BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenovao je danas Vijeće ministara 14 mjeseci nakon održanih parlamentarnih izbora, a sat vremena nakon toga Predsjedništvo BiH putem Misije BiH pri NATO-u u Brisel je dostavila Program reformi.

Rezultat je to dogovora predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića koji su postigli u novembru kako bi se odblokirali procesi unutar BiH.