Dokument ‘Program reformi’ upućen u sjedište NATO-a

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine putem Misije BiH pri Sjevernoatlantskom savezu (NATO), prema ranijem dogovoru, dostavilo je dokument Program reformi u sjedište NATO-a u Briselu sat vremena nakon imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

Time je ispoštovan dogovor koji su postigli predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović da će dan poslije imenovanja Vijeća ministra Program reformi biti upućen u sjedište tog vojno-političkog saveza.

Kolektivni šef države uz posredovanje međunarodne zajednice u novembru je usvojio dokument Program reformi, a na istoj sjednici Zoran Tegeltija iz SNSD-a imenovan je za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Iako se očekivalo da Program reformi bude dostavljen sutra, to je ipak učinjeno već danas, a u pitanju je dokument o kojem su bila brojna sporenja zbog nastavka puta BiH ka članstvu u NATO-u.

Naime, NATO je od BiH zatražio dostavljanje Prvog nacionalnog godišnjeg plana (ANP) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) BiH u NATO-u, ali Dodik je to odbijao pozivajući se na stav Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti tog bh. entiteta.

To je usporilo proces uspostave vlasti na državnom nivou zbog uvjetovanja političkih partija da bez postavljanja ANP-a neće pristati na imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Konačan kompromis postignut je u novembru kada je konačno usvojen Program reformi za koji mnogi tvrde da je u pitanju samo drugi naziv za ANP, ali konačnu ocjenu o Programu reformi sada bi trebale dati članice NATO-a.

Pročitajte...