Direktori osnovnih škola u TK na sastanku pred raspust

Kraj školske godine, sumiranje rezultata, potrebe za novim radnicima i zbrinjavanje tehnološkog viška bile su teme sastanka Aktiva direktora osnovnih škola Tuzlanskog kantona održanog danas u Tuzli. Domaćini iz Pedagoškog zavoda, iznijeli su i detaljne podatke o rezultatima ekternog maturskog testiranja.

novinar Azra Mešić

S krajem školske godine ne prestaju obaveze uposlenika u školama. Nakon što naredne sedmice isprate učenike na raspust, pred direktorima osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu je posao zbrinjavanja tehnološkog viška.

– Nakon upisa u srednje škole ćemo mi imati podatke iz srednjih škola. Od 7. do 10. jula će raditi komisije za tehnološke viškove, da bismo na vrijeme mogli raspisati konkurs, kaže za RTVTK Almir Hadžić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola TK.

Konkursi za zapošljavanje se očekuju se u prvoj polovini augusta. U isto vrijeme prva grupa odraslih koji pohađaju osnovne škole imat će završne ispite. Ukupno je 80 kandidata u dvije škole, koje su određene za ovaj program. Osnovna škola ”Simin Han” u Tuzli i ”Safvet beg Bašagić” u Gradačcu. Program je počeo u februaru i škole će tražiti pomoć u rješavanju nedoumica na koje su dosad naišli.

– Poslije nove godine smo mi raspisali taj konkurs i imamo zainteresovanih, ali mislim da je malo ove dvije škole. Treba puno više kako bi izašli u susret svim tim ljudima koji nisu zavšrili osnovne škole, mišljena je Fuad Suljkanović, direktor OŠ ”Safvet beg Bašagić”, iz Gradačaca.

A više od 4.200 učenika koji su ove godine završili osnovne škole redovno, pokazali su bolje znanje na eksternoj maturi nego prethodne dvije generacije, doznali su direktori na sastanku Aktiva.

– U ovom trenutku mogu reći da su rezultati za 0,8% bolji nego prethodne godine. Djeca sve spremnije ulaze u maturu. Napredak je evidentan, pojasnio je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

I sadržajno i tehnički ovogodišnja je matura za osnovce, prema ocjeni Pedagoškog zavoda bila najbolje organizovana. Za cijeli proces pripreme, izvođenja i ocjenjivanja bila su samo 4 prigovora, od kojih su dva odbačena kao neosnovana, kazao je na sastanku Aktiva, direktor Čiča.

Pročitajte...