Djela iz Umjetničke galerije BiH na Google Arts & Culture

Više od 90 umjetničkih djela iz kolekcije Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine dostupno je ljudima širom svijeta putem interneta na Google Arts & Culture, kao rezultat saradnje Googlea i Galerije, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

Zahvaljujući digitalnim izložbama korisnici će moći pogledati djela iz stalne postavke Galerije, među kojima je veliki broj slika Đoke Mazalića i mnoga druga blaga iz kolekcije.

Virtualne izložbe su posebno osmišljene i prilagođene za onlajn posjetioce, a riječ je o četiri postavke koje su pripremili stručnjaci Umjetničke galerije BiH.

Digitalne izložbe predstavljaju priču o intimnom odnosu umjetnika i njegovog neposrednog okruženja (Oprostorena intima: Enterijer i Oprostorena intima: Eksterijer) i priču o Đoki Mazaliću i njegovom stvaralaštvu, osobi koja je ostavila dubok trag na bosanskohercegovačkoj likovnoj i kulturnoj sceni (Đoko Mazalić, 1888 – 1975 i Đoko Mazalić: Pejzaži).

Neka od najznačajnijih djela na izložbama su: “Cvjetna visoravan” Gabrijel Jurkić, “Mali dio bašte” Bekir Misirlić i “Stari jablanovi” Đoko Mazalić.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović izjavio je da je saradnja Umjetničke galerije BiH i Google Cultural Instituta veoma značajna.

“Imamo priliku iskoračiti iz fizički nametnutih prepreka zgrade i publici u virtualnom svijetu pokazati bogatstvo našeg fundusa u obimu u kojem to ne možemo učiniti u Galeriji. Za sada je postavljeno 99 djela i četiri digitalne izložbe, ali radimo na dopunjavanju digitalne kolekcije i realizaciji novih izložbi”, rekao je Krsmanović.

Google Arts & Culture je moderan interaktivan način doživljavanja umjetnosti, historije i kulture iz više od hiljadu organizacija širom svijeta. Google Cultural Institute stvorio je Google Arts & Culture koji je dostupan besplatno za sve na internetu i na iOS i Android uređajima, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

Pročitajte...