Govedarica: ‘Srbska čast’ nema veze s humanitarizmom

Organizacija koja se naziva “Srbska čast” nema nikakve veze s humanitarizmom, kazao je danas novinarima u Istočnom Sarajevu predsjednik Srpske demokratske strake (SDS) Vukota Govedarica tokom zasjedanja Predsjedništva te stranke.

Novinarima je još potvrdio da su članovi stranačkog Predsjedništva podržali ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u njegovim naporima da predstavi istinu kada je u pitanju ta organizacija.

Govedarica tvrdi da su članovi te grupe zapravo kriminalci koji se terete za različita krivična djela među kojima su trgovina drogama, prostitucija, ali i za postavljanje eksplozivnih naprava.

Sve to ukazuje, kaže predsjednik SDS-a, da oni ne mogu imati ikakvu vezu s humanitarizmom, dodajući da su se vješto skrili iza tog plašta.

Također navodi da se samim tim postavlja i pitanje otkud da je vrh Republike Srpske toliko blizak s njima zbog čega je pozvao vladajuću strukturu da razmisli da li je takav režimski pristup ono što treba građanima Republike Srpske.

– Cilj te organizacije je da proizvode pritisak na političke neistomišljenike sadašnjeg režima i to na Mektića, mene i druge članove SDS-a i Saveza za promjene, a drugi cilj je izazivanje straha kod svakoga ko se ne slaže sa ovim režimom i smatra da RS-u trebaju korjenite promjene nakon izbora – pojasnio je Govedarica.

Istaknuo je da postoje saznanja da organizacija “Srbska čast” priprema spiskove nepodobnih Srba u političkom smislu, uglednih Srba koji smatraju da su RS-u potrebne promjene i aktivista SDS-a i ostalih opozicionih partija u RS-u.

Na sjednici stranačkog Predsjedništva razgovarano je, kaže, i o Izbornom zakonu te je ocijenjeno da bi Stranka demokratska akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) trebale učiniti još napora kako bi došli do rješenja tog pitanja koje se tiče, kako je naveo Govedarica, Federacije BiH.

– Teško će se doći do rješenja jer je ovo izborna godina i žao mi što to ranije nije riješeno, ali prijedlog SDA je za nas neprihvatljiv te je potrebno da se izmjene Izbornog zakona dodatno usaglase – mišljenja je predsjednik SDS-a.

Naglasio je i da ne bi bilo dobro da rješenja nameće visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u smislu implementacije odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, ali smatra da je trebalo mnogo ranije pronaći izlaz iz te situacije.

Na sjednici Predsjedništva SDS-a pozitivnim je ocijenjeno podnošenje apelacije Ustavnom sudu kada su u pitanju izmjene Zakona o akcizama, te je Govedarica izrazio očekivanje da se neće dozvoliti narušavanje sistema koji ima pravila posebno u smislu pogrešnih koraka koji su doveli do usvajanja tog zakona.

Govedarica je najavio da će stranačko rukovodstvo zajedno sa koalicionim partnerima u februaru imati zajedničkog kandidata za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH.

(RTVTK/FENA) E.F.

Pročitajte...