Do 26. avgusta u Kladnju se održava manifestacija „Dani dijaspore“

Svake godine u augustu se u Kladnju održavaju Dani dijaspore. U odnosu na prethodne godine u organizaciji ovogodišnje manifestacije bili su uključeni i predstavnici dijaspore kroz nevladinu organizaciju “I-dijaspora”. Udruženje i dijaspora preko svog projekta i platform imaju za cilj podržati i podsticati razvoj Bosne i Hercegovine kroz uvezivanje bh. dijaspore prikupljanje i razmjenu informacija,  stvaranje sinergije, podsticaj i promoviranje inicijativa koje daju doprinos razvoju socijalnih, ekonomskih i kulturnih procesa u Bosni i Hercegovini.

Ono što je usmjereno prema djeci i omladini ove godine smo pokušali malo da proširimo tako da smo imali radionicu plesa, izlet na naše izletišta Bebrava, zatim imat ćemo radinicu tenisa za djecu i tu učesnici iz dijaspore su oni koji održavaju radionice i to nam je važno da zajedno, zajedničkim snagama da gradimo neke nove šanse povjerenje i da uđemo u neke nove aktivnosti koje će imati za razultat bolje uslove života u našem gradu ističe Dalida Karabdić član  nevladina organizacija “ i-dijaspora”.

Mislim da svi koji žive vani jedva čekaju ovaj momenat u augustu , ovih 7 dana na “Danima dijaspore”. Ove godine nam je program nešto malo bogatiji, raznovrsniji jer imamo jako dosta učesnika iz dijaspore. Tako da se ove godine po prvi put jako uključeni i predstavnici iz dijaspore kaže  Mirjana Đorđević učesnik Kladanj dijaspora Meetup-a.

Kao i prethodnih godina i tako i ove Dani Dijaspore se organizuju pod pokroviteljstvom Općine Kladanj. Sinoć su u okviru ove manifestacije oraganizovane i  “Večeri dijaspore” gdje su posjetiocima  prezentovani  turistički potencijali općine, ali i predstavljeni  lokalni privredni subjekti.

Pod pokroviteljstvom Općine Kladanj, već sedmu godinu mi nastojimo u augustu mjesecu organizovati dane dijaspore kroz različite aktivnosti. Ove godine je to daleko sadržajnije i bogatije, obzirom da imamo i partnera kroz nevladinu organizaciju “ I-dijaspora” i čini mi se da bi mogli u narednim godinama napraviti zaista još sadržajniji program u vrijeme kada naši iseljenici borave na  području Općine Kladanj ističe načelnik Jusuf Čavkunović. 

 Ove godine Dani dijaspore trajat će do 26. augusta, organizatori manifestacije nadaju se da će obnoviti pokidane veze sa sunarodnjacima, što i jeste jedan od prioritetnih ciljeva ove manifestacije.Općina Kladanj  ujedno nastoji i da stvori uslove za razvoj turizma ali i privrede čemu svakako doprinosi i ova manifestacija.

Pročitajte...