Dobio životnu bitku: Iz Respiratornog centra UKC-a Tuzla na bolničko liječenje prebačen pacijent obolio od COVID-a 19

Iz respiratornog centra Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla na odjel poluintenzivne njege otpušten je pacijent zaražen korona virusom. Riječ je o prvom primljenom pacijentu od formiranja ovog centra, 12. jula, pacijent je srednje životne dobi koji je 33 dana proveo u Respiratornom centru  od čega je 21 dan bio na respiratoru.

Pacijent je i prije zaraze koronavisurom imao metabolički sindrom, nereguliran i neliječen dijabetes i hipertenziju, ističe doc. dr. Jasmina Smajić, vođa  tima za liječenje teških oblika COVID 19 infekcije UKC-a Tuzla. Bez obzira na sva udružena oboljenja trenutno je jedini preživjeli koga su skinuli s respiratora.  Do sada je u ovom raspiratornom centru od komplikacija izazvanih koronavirusom umrlo 5 osoba.

„Te promjene koje nastaju na plućima izuzetno su opsežne i teške. Ono što  ovu situaciju dodatno usložnjava je što se te promjene vrlo brzo dešavaju i vrlo brzo dolazi do promjene u smislu pogoršanja krliničke slike, a oporavak traje veoma dugo. Borba i ovog prethodnog pacijenta je dugotrajna i vrlo žestoka“- rekla je doc. dr. Jasmina Smajić, vođa  tima za liječenje teških oblika COVID 19 infekcije UKC-a Tuzla.

Trenutno u respiratornom  centru UKC-a Tuzla nalaze dvije pacijentice. Obije su priklučene na program mehaničke ventilacije. „Obije su ovdje primljene zbog teške  respiratorne insuficijencije. Dakle, nemogućnosti samostalnog disanja a koja je uzrokovana obostranom masivnom upalom  pluća zbog prisustva koronavirusne infekcije. Pacijentice su relativno stabilnih životnih parametara ali radi se o životno ugrožavajućem stanju s obzirom na promjene koje su zahvatile pluća i ostale oranske sisteme“- istakla je dr. Smajić.

Zbog mnogih koji situaciju s koronavirus olako shvataju dr. Smajić poziva na krajnju ozbiljnost: „Nije nam teško nositi masku, nije nam teško održavati socijalnu distancu, izbjegavati skupove na otvorenom i zatvorenom jer korona virus postoji, on je tu s nama i mi moramo naučit živjet s tim i u skladu s tim se i ponašati“.

Raspiratorni centar trenutno raspolaže sa 16 kreveta sa mogućnošću povećanja kapaciteta na još jednu bolesničku sobu sa razvodima za gasove neophodne za program mehaničke ventilacije.

Pročitajte...