Dobitnik književne nagrade “25. novembar” bh. književnik Irfan Horozović

SARAJEVO (AA) – U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH održana je svečana dodjela književne nagrade “25. novembar”, a ovogodišnji dobitnik je bosanskohercegovački književnik Irfan Horozović, javlja Anadolu Agency (AA).

Stručni žiri je odlučio da nagrada ove godine bude dodijeljena Irfanu Horozoviću zbog njegovog cjelokupnog književnog rada, kao i njegove reputacije u Bosni i Hercegovini te inostranstvu.

Prisutnima se na samom početku obratio i pokrovitelj svečane dodjele, član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, koji je tom prilikom čestitao Horozoviću na ovogodišnjoj nagradi “25. novembar” za životno djelo.

“Želim čestitati književniku Horozoviću na nagradi. Kultura je pažljivo utkana u biće svih autohtonih evropskih nacionalnih zajednica. Ona ostaje i opstaje kada je sve drugo dovedeno u pitanje. Postoje brojna djela bh. književnika, posebno u drugoj polovici 20. stoljeća, koja insistiraju na tvrdnji da Bosna nije zemlja mržnje i straha već zemlja različitosti koje ne iskljućuju već predstavljaju simbol bogate tradicije i duhovnosti”, kazao je Izetbegović.

Naglasio je da je zadatak književnosti i umjetnosti da bude istinito svjedočanstvo kroz historiju.

“Od kulture se očekuje da bude neporeciva u odnosu na autentičnost prostora koji je njena duhovna matrica. Ta neporecivost koji su neki u našem društvu zaboravili ima za cilj da upozori kako je zadatak umjetnosti, književnosti, kulture uopšte, da bude istinito svjedočanstvo, a ne krivotrovina”, rekao je Izetbegović.

Dodao je i kako je zadnja agresija na BiH najbolji pokazatelj međusobne iskrenosti i odnosa prema tekovinama.

“U Sarajevu niti jedan spomenik kulture nije uništen. ZAVNOBIH je naša svakodnevnica. Mi nikada nismo drugačije ni osjećali niti živjeli. Naš čovjek ne umije naprosto da mrzi. Zlonamjernici će kazati da se upravo zbog toga i ponavljaju zločini nad Bošnjacima. Pa čak i da je tako, naši ljudi ne prihvataju mržnju jer to nije njihovo prirodno stanje duha. Bošnjaci su narod koji će i ovog puta insistirati na pravdi i istinoljubivosti”, kazao je Izetbegović.

Predsjednica stručnog žirija, prof. dr. Dijana Hadžizukić, izjavila je da je književnik Irfan Horozović autor koji ima ogroman opus.

“Irfan Horozović je jedan od onih autora koji imaju zaista ogroman opus. U pitanju je preko 40 objavljenih naslova. To nije autor koji piše samo jedan žanr. Dakle, objavio je nekoliko zbirki poezije, drame i pripovjetke i prije svega ističem njegove romane”, kazala je Hadžizukić.

Sarajevo, BiH – 24. novembar 2017: U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH održana je svečana dodjela književne nagrade “25. novembar”, a ovogodišnji dobitnik je bosanskohercegovački književnik Irfan Horozović. ( Bedrudin Brlyavac – Anadolu Agency )

Horozović je u kratkom obraćanju prisutnima istakao kako je sretan što je žiri izabrao njega kao dobitnika književne nagrade “25. novembar”.

“Nagrade su važne, one su dio života u jednoj sredini. Pokazuju i puls te sredine. 25. novembar mi je uvijek bio važan datum”, kazao je bh. književnik.

Nagradu je utemeljio sedmični časopis “Stav”, a žiri su činili predsjednica prof. dr. Dijana Hadžizukić, član prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Almir Bašović, prof. dr. Sead Šemsović i glavni urednik sedmičnog časopisa “Stav” Filip Mursel Begović.

Prošle godine laureat književne nagrade “25. novembar” bio je bosanskohercegovački književnik Dževad Karahasan.

Pročitajte...