Dokumentovano 10 godina inkluzije u TK (VIDEO)

Štampanjem sedmog broja časopisa “Školske priče”, svoju desetu godišnjicu rada obilježio je Odjel za dokumentaciju i edukativnu inovaciju koji radi u okviru Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli. Prosvjetni radnici okupljeni oko ovog Odjela postigli su ogroman uspjeh u procesu inkluzije, obrazovanja djece sa teškoćama u razvoju unutar redovnih osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona. Danas je Odjel ne samo baza prikupljanja pozitivnih praksi, nego i savjetodavno tijelo za roditelje i nastavnike koji učestvuju u odgoju, rehabilitaciji i obrazovanju ove djece.

novinar Azra Mešić

Deset godina praktičnog rada s djecom koja za savladavanje nastavnog plana i programa u redovnim škoama trebaju stručnu pomoć defektologa, rezultiralo je velikom bazom priča na temelju kojih su prosvejtni radnici formirali Odjel za dokumentaciju gdje učeći iz međusobnih iskustava unapređuju cjelokupan proces poznat pod pojmom inkluzija.

– Rasterećena sam time što niko ne očekuje od nas nastavnika da mi napravimo čudo od djeteta, nego da ih prihvatimo i da iz njihovih mogućnosti pokušamo izvući maksimum, kaže Fadila Haskić, profesorica OŠ ”Simin Han” Tuzla, škole u kojoj su uspostavljeni temelji današnmjeg Odjela.

Rad Odjela je pratilo i štampanje časopisa namijenjenog svima koji su u kontaktu sa djecom koja imaju razvojne teškoće.

– Prvi broj časopisa Školske priče direktno je nastao iz Zavoda uz podršku nastavnika iz OŠ Simin Han i onda se pomalo počeo širiti krug ljudi i stručnjaka i djece koji su davali svoje potpore i danas imamo već 7. broj, a sredstva imamo i za 8. broj časopisa, a sve nas to finansira Federalno ministartvo obrazovanja i nauke, pojašnjava za dnevnik RTVTK Selma Hodžić, djelatnica Zavoda za odgoj i obrazovanje u Tuzli.

Za deset godina Odjel je izrastao u bazu za edukaciju nastavnika i stručnu pomoć svim školama sa područja Tuzlanskog kantona.

– Trenutno jako puno i škola i roditelja traži stručnu pomoć ovdje u Zavodu ili na terenu. Promijenili su se i odnosi i prema djeci s posebnim potrebama i napredovalo je to sada, evo već se bolje prihvataju ta djeca i po redovnim školama, a i roditelji koji su se radnije bojali i stidjeli sada imaju mjesto gdje da se obrate za pomoć kao i nastavnici iz redovnih škola, kaže Azra Dautović, defektologinja u Zavodu za odgoj i obrazovanje u Tuzli.

U Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa psihičkim i tjelesnim smetnjama kažu da su njihove baze dostupne svima koji žele istraživati i učiti o ovoj oblasti, a doprinos novim brojevima časopisa mogu dati ne samo nastavnici i djeca, nego i roditelji, te zainteresovani studenti novinarstva i drugih društvenih fakulteta.