Dom naroda PSBiH danas o izmjenama Zakona o krivičnom postupku i Izbornog zakona

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da razmatra Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, s mišljenjem Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog tog zakona, u cilju jačanja uloge te institucije u promociji ljudskih prava, stvaranja uvjeta za uspostavljanje kvalitetnog dijaloga s nevladinim sektorom, akademskom i međunarodnom zajednicom i unapređenja  finansijske nezavisnosti.

Dom naroda bi trebao razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženim izmjenama maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se do navršenih 40 godina, s dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regije.

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatano ojačati Oružane snage BiH. Dopunama Zakona, između ostalog, pomjera se i dužina trajanja službe vojnika u rezervnom sastavu sa 35 na 40 godina života.

Delegati bi, između ostalog, trebali razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH.

Dom naroda bi trebao razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda: Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Mario Karamatić i Martin Raguž, kao i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH koji je predložio delegat Halid Genjac.

Ta dva zakonska prijedloga bi sutra, prije sjednice Doma, trebalo da razmatra Ustavnopravna komisija Doma naroda.

Pred delegatima bi se, između ostalog, trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje je predložio Predstavnički dom državnog parlamenta, a o kojem bi se također trebala izjasniti i Ustavnopravna komisija.

Na dnevnom redu su, između ostalog i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koje će delegati razmatrati u prvom čitanju.

Informacija o provođenju Plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u Informaciji o procjenama i mogućnostima BiH u vezi s pitanjem izbjegličke krize u regiji i Evropskoj uniji i pregledu situacije u vezi s migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti – jedna je od predviđenih tačaka dnevnog reda sjednice.

Pročitajte...