Donošnje Strategije za mlade i Strategije sporta biće prioriteti Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK

Donošenje Strategije za mlade, Strategije sporta, kao i jača izdvajanja u kulturu uz obavezno značajajnije aktivnosti ustanova kulture u Tuzlanskom kantonu, biće zadaci i prioriteti Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskom kantonu. Podsjećamo, novi ministar Srđan Mićanović, vodio je ove resore i u prvom mandatu formiranja pomenutog ministarstva.
Od preuzimanja mandata, prve tri sedmice utrošene su na analizu trenutnog stanja u ministarstvu, navodi ministar za kulturu, sport i mlade, Srđan Mićanović. Navodi da nije zadovoljan zatečenim stanjem.
Prvi sistemski korak jeste izrada Strategije mladih za narednih pet godina. Taj bi dokument trebao biti pred Skupštinom do kraja ove godine. Ministar Mićanović gleda na njega kao na prvi dokument koji bi odredio smjernice sistemskog rješavanja problema mladih na području Tuzlanskog kantona. Što se tiče kulture, nadležni ministar je mišljenja da bi rezultati trebali biti bolji.
Kultura bi u Budžetu Tuzlanskog kantona u sljedećoj godini trebala biti kvalitetnije pokrivena, ali i same institucije moraju aktivnije i bliže građanima Tuzlanskog kantona.
U Ministarstvu planiraju donijeti i Strategiju razvoja sporta.
Jedan od prioritetnih ciljeva ovoga ministarstva biće jača podrška mladima u sportu ili preciznije uvođenje djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta u sport, bez velikih finansijsskih opterećenja za roditelje, a za dobrobit zdravlja i razvoja najmlađih stanovnika Tuzlanskog kantona.