Dragan Lukač: Sigurnosna situacija pod kontrolom, humanitarni aspekt problem

Na današnjem sastanku direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača i policijskih komesara iz svih kantona u Bihaću konstatovano je da je sigurnosna situacija na području Federacije, pa tako i USK pod kontrolom.

Pripadnici FUP-a obišli su i sve smještajne lokacije migranata, kao i pogranični pojas, kako bi se s MUP-om USK definisali naredni potezi, odnosno operativni plan djelovanja policijskih službenika.

– Veliki broj ilegalnih migranata u Bihaću i Velikoj Kladuši, usložnjava situaciju. Međutim, pripadnici MUP-a USK obavljaju vrhunski posao i demonstriraju profesionalni angažman. Također, garantujem da ovdašnja policija neće biti prepuštena sama sebi i da građani nemaju razloga za zabrinutost što se tiče tog aspekta – rekao je Lukač na sastanku u Bihaću

Još jednom je humanitarni aspekt migrantske krize apostrofiran kao najveći problem.

“Stravične su slike iz tih kampova, jer to skoro nisu ni uslovi za smještaj životinja. Nadležne državne institucije i međunarodna zajednica to sebi ne smiju dopustiti – istakao je direktor Federalne uprave policije.

S obzirom na gotovo svakodnevne apele za pomoć, politički predstavnici Grada Bihaća i USK istakli su kako sada očekuju dolazak, ali i konkretnu reakciju najviših političkih zvaničnika.

Pročitajte...