Dramski studio za djecu i mlade prima nove članove

Pozorište mladih Tuzle u saradnji sa Udruženjem “Mladi Tuzle” upisuje novu generaciju i polaznike dramskog studija za djecu mlade i odrasle 2021. godine.

Do sada je kroz ovaj proces i poseban oblik dramske edukacije koji se realizuje već 17 godine, prošlo je 8.500  polaznika.

Ovaj poseban oblik dramske edukacije ima za cilj  pomaže djeci i mladima da kroz dramsku igru razviju svoju kreativnost i maštu, da steknu sigurnost i samopouzdanje te da se pripreme za susret sa realnošću.

“Dakle mi nemamo nameru da stvorimo buduće glumce, buduće umjetnike nego mi koristimo dramu kao sredstvo odgoja da pomognemo djetetu i mladoj osobi da upozna samog sebe i svoje slabosti uslovno rečeno  potrebe i stanja i da pokušamo mi kroz glumu damo metod ili put kako da te slabosti postanu snage”- naveo je Adnan Mujkić, predsjednik Pozorišta mladih Tuzle

Iako je prošla godina bila iznimno teška za sve nas, ona se odrazila i na rad Dramskog studija, gdje su za razliku od 2019 godine od 200 upisanih polaznika, prošle godine su imali  samo 39, ali to uglavnom pripisuju mjerama koje su donesene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

“Kada kažemo samo39 moramo biti sretni što smo imali i tih 39 polaznika i jer smo radili pod specifičnim modifikovanim programom rada, a mi smo sretni  da su oni ostali ovdje. Radili smo  poštujući sve mjere u smislu da je naš osnovni metod da razvijemo međusobni odnos, povjerenje, timski rad i približimo jedni drugima, a međutim kovid mjere su  nas natjerale da se udaljimo jedni od drugih da se upoznajemo na daljinu da nosimo masku i da treniramo svoj glas imajući nešto što je fizička prepreka.” ističe Mujkić.

Polaznici  Dramskog studija kroz proces početne i napredne faze rade na specifičnim i tematskim problemima u zajednici i na osnovu toga realizuju predstavu, ali pored toga Dramski studio nudi niz drugih mogućnosti.

“Ono što je važno da mi omogućimo da oni koji završe dramski studio da se nakon što završe stariji uzrast i nakon  završetka fakulteta ili akademije jeste to da se mogu edukovati u primjeni dramske pedagodije u svim sferama kroz naše seminare i edukacije.” istakla je Amila Beširović, predsjednica Udruženja Mladi Tuzle.

Nakon završetka dramskog studija, praksa je pokazala da mladi ljudi žele nastaviti da uče I razvijaju  sebe i da vode neku od  budućih generacije polaznika Dramskog studija , a samim tim se okušaju u liderstvu..

Moram priznati da mi je veliko ovsvježenje nakon tog profesionalnog  glumačkog svijeta rad sa maldim ljudima i mladim ljudima koji vole pozorište i svakako poručujem  djeci i mladima da upišu Dramski studio jer je sigurno ovo mjesto sigurnog odrastanja” naveo je Mirza Pinjić, lider u radu Dramskog studija.

Upis traje od 01.februara  do 28. Marta, a  mogu se prijaviti svi koji su uzrasta od 6 do 25 godina.

Pročitajte...