Vrijedna donacija za Regionalni odbor “Merhameta” Tuzla: Svaki dan u tuzlanskom Merhametu spremi se 2.400 obroka

Jedanaest „Merhametovih“ narodnih kuhinja na području Bosne i Hercegovine dobili su finansijsku pomoć, u vrijednosti od 136.000 KM. Najveća „Merhametova“ kuhinja Imret u Tuzli, koja ima oko 2.400 korisnika, dobila je i najveći iznos od 18.500 KM. Sredstva su obezbijeđena zajedničkom akcijom „Merhameta“ Švedske i Humanitarne organizacije „Penny Appeal Australia“.

Svaki dan u tuzlanskom Merhametu spremi se 2.400 obroka za korisnike koji nisu u mogućnosti da sebi obezbjede obrok. Kako je istakla Mensura Husanović Regionalni odbor “Merhameta” Tuzla ima 17 punktova na području općina Kalesija, Gračanica i Lukavac te na području grada Tuzla. Donacija od 18.500 KM predviđena je za unapređenje rada Kuhinje.

– Sredstva su namijenjena za naše korisnike, odnosno da im poboljšamo obroke i da budu kvalitetniji i na taj način ćemo ih potrošit. Naravno da nam sredstva puno znače, svaki vid pomoći nam je dobrodošao posebno kad se radi o našim partnerskim organizacijama, i ovim putem želim da im se zahvalim, kazala nam je Mensura Husanović direktorica regionalnog Merhameta Tuzla.

Svaki početak godine je težak, ističe Husanović te dodaje da je pandemija korona virusa dodatno otežala samu situaciju jer su se u prošloj godini, ali i u 2021. godini, suočili sa manjkom donacija.

– Manje je dijaspore, dijaspora kada dođe imamo više donacija. Početak godine budžeti još nisu usvojeni tako da na početku je teško, ali evo nadamo se da ćemo ovo sve prevazići. Dobro su nam došla ova sredstva, baš u ovom periodu od Merhameta Švedske kada nam je prazan prostor dok se ne usvoje budžeti, dok ne krene sve sa redovnim radom, istakla je Husanović.

U okviru poboljšanja rada u narodnoj kuhinje „Imaret“ u narednom periodu počet će sa radom i pekara koja će znatno pomoći samim uposlenicima ove ustanove, a i korisnici će svaki dan imati svjež hljeb ističe direkotrica Husanović. Vrijednost ove investicije je 120.000 KM, a donatori projekta su Američka organizacija LDS i Grad Tuzla.

(RTVTK)

Pročitajte...