Drugi dan Kikićevih susreta u Gradačcu u znaku lika i djela Ahmeta Hromadžića

Druženje pisaca s djecom, promocije knjiga i izložbe obilježile su drugi dan Kikićevih susreta u gradačačkim školama. Nakon prvog dana koji je, osim Hasanu Kikiću bio posvećen Maku Dizdaru i Aliji Isakoviću, danas su u fokusu aktivnosti bila djeca, učenici svih škola s područja ove općine.

Domaćin druženja pisaca s osnovcima u Gradačcu danas je bila škola koja nosi ime pisca Hasana Kikića, učitelja i antifašiste.

– Mi smo malo i ograničeni vremenski i prostorno kolika je zainteresovanost. Ovdje su s nama danas tri škole, kaže – Vahidin Mehić, direktor OŠ ”Hasan Kikić” u Gradačcu.

U okviru najstarije književne manifestacije u Bosni i Hercegovini učenici i nastavnici su učestvovali u redionicama o pravopisu i feminizmu, a istovremeno su promovirane i dvije knjige. Jedna je ”Sjene i zablude” Ilijaza Dudića, a druga svojevrsna monografija o opusu za djecu i odrasle Ahmeta Hromadžića.

– Važno je da u ovoj školi spajamo ono što je bit baštinskih institucija, kaže za RTVTK Šejla Šehabović, predsjednica IO Kikićevih susreta, aludirajući na sadržajnost.

Izložba i knjiga Đane Kukić, kustosica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine su jedna cjelina. Ozbiljna su stručna studija koja obuhvata opus, najvećeg bosanskohercegovačkog bajkopisca, kazali su promotori. Izložba prilagođena djeci bit će otvorena do kraja Kikićevih susreta. Traju još sutra kad je najavljena promocija publikacije ”Otrgnuto od zaborava”, Mirze Avdičevića, zatim promocija časopisa Diwan, te završno Književno veče.

Video prilog ovom tekstu emitujemo u večerašnjem dnevniku RTVTK.

snimao Mirsad Jusić
priredila Azra Mešić

Sagovornici su Vahidin Mehić, direktor OŠ ”Hasan Kikić”, Gradačac, Šejla Šehabović, predsjednica IO Kikićevih susreta i Đana Kukić, autorica knjige i izložbe.

Pročitajte...