Društevno odgovorne kompanije Bingo i Oaza uručile donaciju sigurnim kućama u BiH

Društevno odgovorne kompanije Bingo i Oaza uručile su donaciju sigurnim kućama u BiH. Donatorske čekove u vrijednosti od po 3 hiljade KM dobile su dvije sigurne kuće u Tuzli i Zenici. Udruženje građana “Vive Žene” Tuzla svakodnevno bilježi rast broja prijavljenih slučajeva. Svaka pomoć im je dobrodošla, a posebno u vrijeme krize izazvanoj pandemijom koronavirusa.

Autor: Dino Dropić

U protekla 2 mjeseca kompanije Oaza i Bingo pokrenuli su akciju prikupljanja novčanih  sredstava za pomoć radu sigurnih kuća i žrtava nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini. Svi kupci vode Oaza od pola litra u marketima Binga, u proteklih 60 dana učestvovali su u ovoj akciji jer je od svake kupovine vode  izdvojeno 10 posto novčanih sredstava za pomoć sigurnim kućama. Iz kompanije Bingo ističu kako nije prvi put da realizuju akcije pomoći čime još jednom dokazuju da su društveno odgovorna kompanija.

 “Radili smo to i  kroz druge razne projekte u proteklim godinama. Ovaj sa Oazom nam je posebno drag jer je došao u vrijeme kada im je najpotrebnija pomoć. Možda je skromna ali svakako smo ponosni na nju jer smo animirali naše kupce koji su učestvovali u ovoj donaciji kupovinom Oaze u Bingu. Naš partner Oaza je sa nama dugi niz godina, radili smo sjajne projekte i evo očekujemo  da će se drugi partneri ugledati na njih i da ćemo raditi mnoge ovakve projekte jer pomoć je potrebna naročito marginaliziranim skupinama”, istakla je Tatjana Paunoski PR Binga.

Na teritoriji BiH postoji 8 sigurnih kuća sa ukupno 200 raspoloživih mjesta za žrtve porodičnog nasilja. Donatorske čekove u vrijednosti od po 3 hiljade KM  dobili su predstavnici dvije sigurne kuće “Vive Žene” Tuzla i “Medica” Zenica. UG “Vive Žene” svakodnevno bilježi  porast prijavljenih slučajeva nasilja u porodici. Kako ističu u vrijeme pandemije koronavirusa svaka materijalna ili finansijska pomoć im je dobrodošla.

“Uvijek su dobrodošli posebno u vrijeme krize koju je izazavala pandemija koronavirusa jer Udruženje građana “Vive žene” suočilo se sa jednim velikim izazovom za koji nismo bili sigurni kako ćemo ga prevazići obzirom da nemamo stalni kontinuirani riješen sistem kada je u pitanju finansiranje sigurne kuće. Ne samo da smo se suočili sa pitanjem ostanka i finansiranja sigurne kuće nego uopšte zaštite žrtava u porodici”, rekla je Danijela Huremović koordinatorica Sigurne kuće “Vive žene”.

 Prilikom dodjeljivanja čekova, predstavnici kompanija Oaza i Bingo istakli su kako je ovo samo početak njihovog zajedničkog djelovanja. Saglasni su kako će istim tempom nastaviti u 2021. godini, ali i kako će godina koja je pred nama biti u znaku još uspješnih kompanija koje će opravdati status društveno odgovornih kompanija.