Radne migracije stanovništva BiH u inostranstvo u padu zbog pandemije koronavirusa

Radne migracije stanovništva BiH u inostranstvo su u padu. Glavni krivac za to je pandemija koronavirusa. Prema istraživanju Agencije za rad i zapošljavanje BiH i kantonalnih službi za zapošljavanje evidentan je pad broja odlazaka stanovika za skoro 50 posto u odnosu na period prije pandemije koronavirusa. U Tuzlanskom kantonu u odnosu na 2019. u 2020. godini taj broj je manji za više od 1000 osoba.

Autor: Dino Dropić

Tridesetjednogodišnja Ivana Jurić jedna je od onih koja je nastavila graditi svoj životni put van granica BiH. 4 godine su prošle otkako je napustila svoju domovinu, u kojoj je stekla zvanje akademskog građanina. Novu životnu epizodu započela je u Beču. Nije požalila zbog odlaska i kako navodi ispunila je svoja očekivanja koja je imala prije polaska u Austriju.

“Prvenstveno bilo je to zbog nečeg novog kako bi upoznala neke druge kulture, zatim zbog sigurnosti, a nekako najviše zbog želje za saomostalnosti. Gledajući unazad generacije prije mene nisam htjela dozvoliti da me jedna plata nažalost dijeli od bankrota u mojoj domovini. Ja mislim da me najviše za odlazak iz moje domovine otjeralo to što su godine i godine prolazile, apsolutno ništa se nije mijenjalo ili eventualno totalno mali procenat stvari se mijenjalo i kao što sam rekla nisam htjela da svoj jedan život provedem na jedan način na koji ne želim”, istakla je Ivana Jurić.

Pandemija koronavirusa usporila je negativan trend odlaska stanovništva u inostranstvo u potrazi za radnim aranžmanima. Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH ističu kako su proveli detaljnu analizu koja pokazuje da je u 2020. godini broj stanovništva koji je otišao da radi van granica BiH znatno manji nego u 2019. godini.

“Dva programa koja mi implementiramo, a to je zapošljavanje u Sloveniji za sva zanimanja tu je broj posredovanja manji za 50 posto i otprilike nekih 45 posto imamo manjih uopšte dostavljenih oglasa za radna mjesta iz Slovenije, tako do kraja novembra 2020. godine to su nam posljednji podaci za Sloveniju ukupno 6 hiljada 618 radnika je dobilo posao u Sloveniji. Kada je riječ o Njemačkoj to je ovaj drugi program koji provodimo za osobe sa završenom srednjom medicinskom školom. Tu je broj posredovanja manji za 25 posto u odnosu na  prethodnu godinu. Ukupno u 2020. godini 533 osobe su putem ovog programa zaposlene u Njemačkoj”, rekao je Boris Pupić stručni sаrаdnik zа оdnоsе s јаvnоšću u Аgеnciјi zа rаd i zаpоšljаvаnjе BiH

Kao u cijeloj BiH i u Tuzlanskom kantonu evidentan je pad broja osoba koje su se odjavile sa evidencije kantonalne  Službe za zapošljavanje, kako bi se zaposlili u zemljama regiona. Glavni krivac za ovakvu situaciju je pandemija koronavirusa, koja je usporila negativan demografski trend koji je bio primjetan prethodnih godina.

“U toku 2019. godine sa evidencije Službe za zapošljavanje  zbog odlaska  u inostranstvo odjavilo se 3367 osoba dok je u toku 2020. godine se odjavilo 2098 osoba što je cirka nekih 1000 osoba manje u odnosu na 2019. Na to je vjerovatno uticala pandemija virusa COVID.-19 zbog zatvaranja granica EU, otežavajućih okolnosti, dobijanja radnih dozvola i slično”, naglasila je Selma Delić koordinator rada općinskih biroa TK.

 Agencija za rad i zapošljavanje BiH osim sa Slovenijom i Njemačkom sklopljene sporazume za zapošljavanje ima i sa Srbijom i Katarom. Međutim iz ovih zemalja već nekoliko godina nema konkretnih radnih ponuda. Najčešće zemlje gdje stanovnici BiH traže posao su Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska,  međutim zbog pandemije koronavirusa put će morati odložiti, a zaposlenje potražiti unutar granica BiH.