Duraković: Pozvali smo probosanske stranke da razgovaramo o pravima povratnika

SREBRENICA, 8. januara (FENA) – Konferencija na kojoj će se govoriti o zaštiti prava povratnika u bh. entitetu RS bit će oržana sutra u Memorijalnom centru Potočari u organizaciji pokreta “Odgovor” te u saradnji s udruženjima koja okupljaju preživjele Srebreničane.

Lider “Odgovora” Ćamil Duraković rekao je u izjavi za Fenu da su na sastanak pozvali predstavnike deset stranaka čije su platforme probosanske kako bi se razgovaralo o trenutnom položaju povratnika u ovom entitetu i načinu kako se on može poboljšati.

– Mi ćemo sutra govoriti o skupini ljudi koji bi trebali da budu ravnopravni građani ovog entiteta, a to su povratnici te o njihovim temeljnim pravima koja se ne poštuju – poručio je Duraković.

Ističe da se prava povratnika mogu ostvariti jedino legitimnim putem.

– Zajedničkim nastupom probosanskog bloka možemo ostvariti što veću zastupljenost populacije u institucijama entiteta Republika Srpska. Mi imamo jasan cilj, jasne pokazatelje da je moguće ostvariti više mandata u Narodnoj skupštini i time postajemo relevantan politički faktor, što sada nije slučaj – naveo je Duraković.

Duraković naglašava da će istrajati na ovom pitanju i da neće odustati bez obzira na sve.

Pored ‘Odgovora’, u organizaciji sutrašnjeg skupa u Srebrenici sudjeluju i predstavnici udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa, Srebreničke majke, Žene Srebrenice, Žene Pordinja te Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Srebrenica.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...