Dvije sjednice Predstavničkog doma PSBiH, nekoliko zakona na dnevnom redu

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavit će danas ranije prekinutu sjednicu na kojoj je preostalo razmatranje izmjena Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u bh. institucijama.

Pred poslanicima je i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama te izvještaji o izvršenju budžeta za 2016. godinu te o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta.

Poslanici bi se trebali izjasniti o Godišnjem revizorskom izvještaju o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu, kao i o izvještajnima Ureda za reviziju bh. institucija za 72 državne institucije.

Nakon okončanja te sjednice, trebala bi uslijediti nova sjednica na čijem dnevnom redu je nekoliko prijedloga zakonskih rješenja od kojih se dva odnose na plaće i naknade u bh. institucijama.

Na dnevnom redu su i izmjene Izbornog zakona koje predlažu poslanici Nezavisnog bloka, ali Komisija nije razmatrala taj zakon zbog neprisustva predlagača te je zatražila produženje roka za izjašnjavanje o tom zakonskom rješenju.

Također, trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa čime se nastoji osigurati efikasna i nezavisna primjena tog instituta te ujednačiti i uskladiti propisi koji reguliraju sukob interesa i izvještaje o imovinsko-finansijskom stanju nosioca javnih funkcija.

Bit će razmatrane i izmjene Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture, Zakona o državnoj službi te dopune Zakona o komunikacijama.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...