Trump proglasio “novi američki momenat”, Guantanamo ostaje otvoren

Američki predsjednik Donald Trump je odlučio ostaviti Guantanamo otvorenim, a sebi je pripisao zasluge za ekonomski bum u Sjedinjenim Američkim Državama u svom prvom Govoru o stanju nacije kojeg je održao sinoć u Kongresu, prenosi BBC.

Trump je u samouvjerenom nastup proglasio “novi američki momenat”, pružajući ruku i opozicionoj demokratskog stranci da rade zajednički. On je rekao da njegova administracija “gradi sigurnu, snažnu i ponosnu Ameriku”.

– Nikad nije bio bolji trenutak da se započne živjeti američki san – rekao je u govoru koji je trajao sat i 20 minuta. Procjenjuje se da je oko 40 miliona gledalaca putem TV pratilo Trumpovo obraćanje.

Trump je ostao pri odluci da gradi zid na granici sa Meksikom, na šta su demokratski kongresmeni reagirali negodovanjem. Najavio je da će obnoviti stare autoputeve, infrastrukturu, ali nije govorio o detaljima.

Naveo je da je 2,4 miliona novih radnih mjesta otvoreno u njegovom mandatu, da je nezaposlenost na najnižem nivou te da se SAD oporavlja od recesije. Dok je govorio grupa demokratskih senatora afroameričkog porijekla je iz protesta stajala šuteći dok su drugi glasno odobravali Trumpove riječi da je „nezaposlenost afroamerikanaca najniža u historiji“.

Za to vrijeme je Joseph Kennedy III, pranećak predsjednika John F Kennedy, govorio u ime demokrata, poručujući da govori za Amerikance koji se osjećaju zaboravljenim i ostavljenim.

On je rekao da je SAD podijeljena zemlja, a da je Trumpovo vladanje izazvalo haos, mnogi osjećaju nervozu, ljutnju i strah.

(RTVTK/FENA) B.D.

Pročitajte...