Džaferović i Komšić sutra sa direktorom SZO

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sutra će razgovarati s generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, a u vezi s isporukom vakcina protiv koronavirusa BiH.

Član predsjedništva BiH Šefik Džaferović, rekao je da je to jedno od pitanja koje su pokrenuli jer su shvatili razvoj događaja.

Odlučili smo da mi, kao Predsjedništvo, reagujemo iako to nije posao Predsjedništva. Kao produkt tog sastanka će uslijediti ili su uslijedili brojni sastanci. Očekujemo da se ta stvar razjasni. Mi smo platili vakcine, hoćemo da vakcine dođu u BiH i naravno bez obzira na COVAX mehanizam, mi vakcine moramo da nabavljamo gdje god da stignemo ali to mora biti transparentno i otvoreno, građani ove zemlje moraju znati pošto je plaćena svaka doza vakcine – poručio je Džaferović.

Prema njegovim riječima, “moramo da riješimo sve moguće probleme, između ostalog i ovaj sastanak kojeg ćemo imati sa direktorom Svjetske zdravstvene organizacije”.

O nabavci vakcina govorio je i član Predsjedništva BIH Željko Komšić:

– Imamo poziv da održimo taj video sastanak, da vidimo i razjasnimo nesporazume i sa COVAX-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom i sa Pfizerom kao firmom. Da vidimo je li to zaista tako kako oni tvrde ili kako mi. Ispada na kraju da je sve zapelo kod nekih pisama, potpisa koji je ministrica Gudeljević trebala staviti na pismo kojim se preuzima odgovornost od strane BiH za transport i čuvanje te vakcine… – pojasnio je Komšić.

Kako je kazao, njemu zvuči nevjerovatno da je sve zapelo na jednom pismu, jednom potpisu.

Pročitajte...