Džaferović: Prestati dovoditi BiH u vezu s rješavanjem odnosa Srbije i Kosova

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra neprihvatljivim, štetnim i opasnim nastojanje pojedinih zvaničnika Republike Srbije i bh. entiteta RS da u javnim istupima sve češće povezuju rješavanje odnosa između Srbije i Kosova sa Bosnom i Hercegovinom, njenim granicama i statusom entiteta RS.

– Takvim izjavama, kojima se dovodi u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i nepovredivost njenih međunarodno priznatih granica, ne doprinosi se poboljšanju odnosa između dviju država. Naprotiv, time se šalju loše poruke i bespotrebno stvaraju tenzije, navodi u saopćenju Džaferović.

Zvaničnicima Republike Srbije, ali i zvaničnicima bh. entiteta RS, trebalo bi biti, ističe Džaferović, potpuno jasno da se međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine nikada neće promijeniti.

– Bilo kakav pokušaj narušavanja teritorijalnog integriteta ili prekrajanja njenih granica neće dovesti u pitanje Bosnu i Hercegovinu, ali bi svakako značilo ugrožavanje mira i stabilnosti cijele regije, kraj Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i entitetske unutrašnje strukture Bosne i Hercegovine nastale u Dejtonu. Bosna i Hercegovina se ničim ne miješa u rješavanje odnosa Srbije i Kosova. Stoga, od zvaničnika Republike Srbije očekujem da i oni prestanu Bosnu i Hercegovinu dovoditi u bilo kakvu vezu sa dijalogom na relaciji Beograd-Priština, zaključuje u saopćenju za javnost člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Pročitajte...