Džaferović: Učinit ću sve da Bošnjaci i van BiH ostvare svoja prava (VIDEO)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, rekao je u Novom Pazaru na obilježavanju Dana bošnjačke nacionalne zastave da postoji potreba za povezivanjem Bošnjačkih nacionalnih vijeća i za njihovom intenzivnijom saradnjom sa matičnim institucijama u Bosni i Hercegovini te da je položaj Bošnjaka i bošnjačkih instutucija različit od države do države.

– Vi ovdje u Sandžaku izborili ste se za mnoga prava koja vam pripadaju, a za ostvarivanje nekih od njih potrebno je uložiti dodatne napore. Uz zaštitu jezika, kulture i identiteta potrebno je ekonomski ojačati ovu regiju. Očekujem da će vlasti u Beogradu izaći u susret vašim opravdanim zahtjevima, to im je obaveza – rekao je Džaferović dodajući da će iskoristiti svoju poziciju da pomogne Bošnjacima i van BiH da se izbore za sve što im pripada.

Uz Džaferovića, obilježavanju Dana bošnjačke nacionalne zastave prisustvovali su i predstavnici lokalnih vlasti te Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Zastava je podignuta na jarbol uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka. Dan bošnjačke nacionalne zastave je najveći blagdan Bošnjaka u Republici Srbiji. Ustanovljen je 11. maja na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka.

Džaferović je izrazio veliko zadovoljstvo što boravi u Novom Pazaru, uputivši čestitke svim Bošnjacima povodom nacionalnog blagdana.

– To je veliki praznik za sve nas Bošnjake bez obzira gdje živjeli, a posebno za vas koji živite u ovom divnom podneblju i ovog autohtonog regiona koji se zove Sandžak , rekao je Džaferović.

Njemu je predsjednik Vijeća, Esad Džudžo uručio plaketu kao najveće priznanje koje daje BNV.

Džudžo je u svom obraćanju kazao da Bošnjake u Republici Srbiji opterećuju najmanje tri pitanja, neprocesuirani ratni zločini, neusklađenost nacionalnog sastava u javnom sektoru i nezadovoljstvo Vijeća Akcionim planom za manjine, ali je istakao da među Bošnjacima postoji konsenzus oko identitetskih pitanja, kao što su grb, simboli, himna i slično, te da Bošnjaci pokušavaju da nađu konsezus oko ustanovo-pravnog položaja Sandžaka kao regionalne samouprave i pravnog položaja Bošnjaka u Srbiji.

Pročitajte...