Sajam u Lukavcu: Održano takmičenje turističko-ugostiteljskih škola

U sklopu Sajma turizma i ekologije Lukavac 2019 održano je međunarodno takmičenje turističko-ugostiteljskih škola za zanimanja: konobari, barmeni, kuhari, poslastičari i turistički tehničari.

Cilj organizatora sajma s tim sadržajem jeste afirmacija tih zanimanja kojih nedostaje u turističkoj privredi Bosne i Hercegovina i regionu.

Na takmičenju su učestvovale škole iz Vrnjačke Banje, Lukavca, Doboja, Tuzle i Brčkog.

Takmičare su ocjenjivali predstavnici Udruženja kuhara u BiH i Centra za edukaciju kadrova CESPU-Sarajevo i udruženje Barmena Bosne i Hercegovine.

U katekoriji konobari prvo mjesto je osvojila Ugostiteljsko turistička škola sa domom učenika Vrnjačka Banja, drugo mjesto JU Ugostiteljska i trgovinska škola Doboj, treće mjesto JU Turističko-ugostiteljska škola Tuzla.

U kategoriji barmeni prvo mjesto osvojila je JU Ugostiteljska i trgovinska škola Doboj, drugo mjesto Ugostiteljsko turistička škola s domom učenika Vrnjačka Banja.

U kategoriji kuhari prvo mjesto osvojila je Ugostiteljsko turistička škola sa domom učenika Vrnjačka Banja, drugo mjesto JU Ekonomska škola Brčko, treće mjesto JU Ugostiteljska i trgovinska škola Doboj.

U kategoriji poslastičari prvo mjesto osvojila je Ugostiteljsko turistička škola sa domom učenika Vrnjačka Banja, drugo mjesto JU Turističko-ugostiteljska škola Tuzla, treće mjesto JU Ugostiteljska i trgovinska škola Doboj.

Turistički tehničari su najbolji bili iz Ugostiteljsko turističke škole sa domom učenika Vrnjačka Banja, drugo mjesto zauzela je JU Ugostiteljska i trgovinska škola Doboj i treće mjesto JUMS Ekonomsko-hemijska škola Lukavac.

Pobjedničkim ekipama uručena su priznanja i prigodne nagrade.

Edis Duvnjak iz Udruženja barmena naglasio je učenicima da u budućnosti trebaju stalno raditi na svom razvoju i usavršavanju kao i nabavci što kvalitetnije opreme.

Organizator takmičenja za iduću godinu najavio i je takmičenje nastavnika-mentora koje bi trebalo doprinijeti razmjeni iskustava u tehnikama prezentacije i prenosa znanja na učenke iz te struke, saopćeno je iz Udruženja kuhara u BiH.

Pročitajte...