Dženaza u Memorijalnom kompleksu Gornja Kalesija 1. juna

Ove godine u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija, bit će ukopan Omer Subašić, rođen 1916. godine, koji je ubijen u Zvorniku 1992. godine, a pronađen u masovnoj grobnici Kazanbašča. On je jedina identifikovana zvornička žrtva kojoj će se ove godine klanjati dženaza na godišnjicu od masovnog stradanja Zvorničana, i to u petak 1. juna.

novinar Azra Mešić

Omer Subašić, bit će ukopan u Gornjoj Kalesiji na dvadesetoj dženazi koju organizuje Medžis islamske zajednice Zvornik u okviru obilježavanja Dana stradanja Zvorničana u agresiji. Džuma namaz i dženazu predvodit će Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija. Za dolazak na Šehidsko mezarje bit će organizovan prevoz iz nekoliko zvorničkih mjesnih zajednica, iz Srebrenice, Tuzle, te sa Ilidže i iz Hadžića.  Dosad je u memorijalnom kompleksu ukopano 786 tijela, a još oko 400 tijela ukopano je, voljom članova porodica, u drugim mezarjima. Porodice su, kaže Haris ef. Mustajbašić, glavni imam Medžisa Islamske zajednice Zvornik ogorčene sporošču identifikacije. Tragaju za još 418 osoba, kojima se ne zna mjesto stradanja.

– Ako uzmemo u obzir da je samo iz Bijelog Potoka 648 muškaraca stradalo, a od njih 247 nije pronađeno, to je 5 punih autobusa ljudi – ne može samo da nestane. Nemoguće je da se ne zna gdje su ti ljudi, ništa da se ne zna o tim grobnicama, naglašava Haris ef. Mustajbašić, glavni imam MIZ Zvornik.

Apelujući na one koji znaju istinu o stradanju Zvorničana, u organizaciji Medžlisa, nakon manifestacija na Snagovu, u Kobilićima, Sapni i Drinjači, bit će organizoavne i memorijalne posjete stratištima u Pilici, Karakaju, i mjestu najveće masovne grobnice na Crnom Vrhu. Najavljena je i godišnjica obilježavanja prvog oslobođenog logora u Liplju, te šetnja stazom smrti u spomen na 648 osoba ubijenih na lokaciji Bijeli Potok. Krajem juna obilježit će godišnjice progona zvorničkih Bošnjaka iz Kozluka, Skočića, Šepka i Diviča.

Pročitajte...