Sindikat metalaca TK podsjeća na gorući problem neuvezanog radnog staža

Sindikat metalaca Tuzlanskog kantona održao je danas pres konferenciju kako bi još jednom ukazao na probleme oko neuvezivanja radnog staža za radnike nekoliko firmi iz ovog sektora. Između ostalog, nezadovoljstvo su istakli radnici TTU-a i Remontmontaže  koja ima novac od dijela prodate imovine već dvije godine ali radnicima još uvijek nije uvezan radni staž.

Za milion konvertibilnih maraka, 13 jula. 2016 godine prodat je dio imovine Remontmontaže, čiji menadžment do danas nije dostavio M4 obrazce kako bi se ta sredstva rasknjižila i radnicima uvezao radni staž. Neki od njih uslove za penziju, stekli su prije pet godina.

  • Zbog toga su radnici napravili prijavu Tužilaštvu TK koje je na njenoj bazi i uvida u kompletnu situaciju pokrenulo tužbu protiv menadžmenta. Međutim, evo već zadnjih 6 do 7 mjeseci, svaki mjesec se ta ročišta odgađaju, kazao je Mešan Vildić, predsjednik Sindikata metalaca TK.
  • U ovom periodu imamo negdje oko 30 do 35 radnika koji su stekli uslove gdje bi bilo potrebno nekih 450 hiljada KM za njihove doprinose, dodao je radnik ovog preduzeća, Zuhdija Kurtić.

Kada je riječ o TTU-u, danas je istaknuto da je 36 radnika steklo uslove, ali ne može u penziju. Njima nisu uplaćena sredstva za godinu i po staža. Iste probleme imaju banovićki FGO, Rudarinvest i Helios te Fering iz Gračanice, koji su odnedavno u stečaju. U svakoj ovoj firmi ima oko 30 radnika koji mogu otići u penziju, jer su ispunili uslove. Ipak prinuđeni na neizvjesnu budućnost, a razlog je ponovo, neuvezan radni staž.

Pročitajte...