Džindić najavljuje da neće potpisati odluku o poskupljenju plina

SARAJEVO, 3. januara (FENA) – Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije, rekao je u razgovoru za “Avaz” da u ovoj grijnoj sezoni neće biti povećanja cijene plina za potrošače u Federaciji, jer on takvu odluku neće potpisati.

Ministar je pojasnio da povećanje cijene neće dozvoliti „upkos spektakularnim najavama pojedinaca”, jer za to “nema nikakve ekonomske opravdanosti”.

– Mogu obećati da nema povećanja cijena plina za ovu grijnu sezonu bez obzira na određene najave. Neću dozvoliti udar na džepove građana u jeku sezone – kaže Džindić.

On je ustvrdio da se ograđuje i od izjava zvaničnika iz oblasti plina, koji nagovještavaju ovakav scenarij.

– Ograđujem se i od prevelikog davanja značaja pojedinim istupima pojedinaca, koji se svode na menadžersko upravljanje privrednim društvom čije su normalno funkcioniranje osigurali isključivo Vlada i resorno ministarstvo – kaže Džindić.

On smatra da su svi parametri pokazali da su neopravdani zahtjevi iz “BH-Gasa” da se cijena plina poveća. Pogotovo jer je cijena transporta ovog energenta iz Srbije ostala ista.

– Nema razloga da cijena plina bude viša, jer je nabavna cijena od “Gazproma” ista. A, također, nema ni povećanja cijene transporta od Ukrajine, preko Mađarske i Srbije. U “BH-Gasu” nemaju razloga da to uopće traže od Vlade, pogotovo kada je potrošnja plina u ovom trenutku najveća – kaže Džindić.

Kada je u pitanju poslovanje sedam rudnika u okviru koncerna „Elektroprivrede BiH”, prema riječima Džindića, od 2015. do kraja 2017. godine gubitak je smanjen za oko 90 miliona maraka.

– Gubici su 2015. iznosili 104 miliona KM, a danas oko deset miliona KM. Vjerujem da ćemo gubitke svesti na nulu već u ovoj godini. Pohvalno je i to da su rudari povećali proizvodnju uglja za 800.000 tona. To je kao veličina jednog rudnika, poput Rudnika Breza – istakao je ministar Džindić u izjavi za “Avaz”.

(RTVTK/FENA) F.F.

Pročitajte...