Sjeverna Koreja zbog Olimpijade otvorila direktnu telefonsku liniju s Južnom

PYONGYANG, 3. januara (FENA) – Sjeverna Koreja je ponovo otvorila direktnu telefonsku liniju s Južnom kako bi omogućila pregovore o svom mogućem učešću na Zimskim olimpijskim igrama u februaru, skoro dvije godine nakon što je čelnik te zemlje, Kim Jong-un, naredio njeno zatvaranje.

Južna Koreja je potvrdila da je primila poziv od Sjeverne u 15.30 sati u srijedu po lokalnom vremenu, javlja BBC.

Ponovo otvaranje ove telefonske linije dešava se nakon što je Kim Jong-un rekao da je “otvoren za dijalog” sa Seoulom i slanje ekipe na Olimpijadu.

Jedan sjevernokorejski dužnosnik najavio je ponovno otvaranje linije u saopćenju na televiziji. On je kazao da će ove dvije države razgovarati o praktičnim pitanjima u vezi s prijedlogom za slanje sjevernokorejske delegacije na Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu u Južnoj Koreji.

– Mi ćemo razgovarati o pitanjima na praktičnoj razini u vezi s mogućim slanjem naše delegacije – citirala je tog dužnosnika novinska agencija Yonhap.

Kim Jong-un je u svom novogodišnjem obraćanju govorio o snižavanju tenzija i otapanju “zamrznutih odnosa između Sjevera i Juga”.

On je naveo da bi prisustvovanje Olimpijadi bilo “dobra prilika za pokazivanje jedinstva naroda” u Sjevernoj Koreji.

Seoul je kao odgovor ponudio razgovore na najvišoj razini, te je predsjednik Moon Jae-in to nazvao “šansom koja probija led” za poboljšanje odnosa.

Zasad još nije jasno da li će Sjeverna Koreja prihvatiti tu ponudu, ali otvaranje direktne telefonske linije će omogućiti održavanje preliminarnih razgovora.

(RTVTK/FENA) E.F.

Pročitajte...