Edukativni centar Nova Kasaba pohađa 130 učenika

U Novoj Kasabi, općina Milići i ove je godine počela nastava za djecu bošnjačkih povratnika u okolna podrinjska mjesta. Tu imaju mogućnost učiti nacionalnu grupu predmeta i bosanski, a ne ”Bošnjački” jezik, na čemu insistiraju vlasti manjeg bh-a entiteta. Trenutno u svih 9 razreda nastavu pohađa 130 učenika, a za što je uposleno 18 nastavnika i učitelja.
Već šestu godinu u mjestu Nova Kasaba, općina Milići izvodi se nastava za učenike iz obližnjih mjesta, koji nastavu pohađaju po federalnom nastavnom planu i programu. Preciznije, riječ je o Edukativnom centru kojeg finansira Vlada Kantona Sarajevo od skoro pola miliona KM na godišnjem nivou. Prostorije za organizaciju i izvođenje nastave dala je Islamska zajednica. Već je nekoliko generacija ispraćeno u srednju školu iz Edukativnog centra koji je praktično područno odjeljenje Osnovne škole ”Dolac malta” Sarajevo. Trenutno školu pohađa 130 učenika svih 9 razreda.
Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe osiguralo je novac za prijevoz učenika. Saznajemo da postoji interes i osnovaca iz Srebrenice za upis u ovu školu, ali da je prostorna ograničenost razlog zbog kojeg se na takve želje ne može pozitivno odgovoriti. Roditelji djece iz Konjević Polja i ostalih podrinjskih mjesta, a čija djeca pohađaju nastavu u Edukativnom centru u Novoj Kasabi, na sve ovo gledaju kao na prijelazno rješenje, do konačne sudske presude, koja će povratničkoj djeci u redovnim obrazovnim ustanovama omogućiti nastavu na bosanskom jeziku i nacionalnu grupu predmeta.

Pročitajte...