Eko zeleni: Ekološke preporuke za odbranu prirode

”Eko-zeleni”- društvo za zaštitu prirode poziva stanovništvo a posebno posjetioce prirode, izletnike naših rudina, rijeka, strmih livada, visova, dakle lijepih krajolika izletišta-eko-turističkih destinacija da povedu više računa o potrebi ekološke kulture boravka u prirodi jer smo svjedoci da u navedim prirodnim destinacijama imamo značajnu količinu krutog i mješanog otpada koji ostavljaju nesavjesni pojedinci nakon uživanja i boravka u prelijepoj prirodi našeg zavičaja.

Potrebno je da svaki posjetilac prirode nakon boravka u prirodi bude korektan i poštovalac PRIRODNOG, da iza sebe ostavi samo ljepšu prirodu a ne narušeniju harmoniju okoliša. Posjetili smo neke naše krajolike i zaista utvrdili  ugroženost prirode prisustvom praznih plastičnih boca, konzervi, papira i slično. Nije pošteno od pojedinaca uzimati od prirode  a njoj ne vraćati  više pozitivno. Ne ponižavajmo i ne vrjeđajmo prirodu. Nisu slučajno klimatske promjene na Planeti: oluje, klizišta, nevrijeme, vjetrovi i slično. Uzrok je zasigurno loše ponašanje današnjeg antroposa-čovjeka na Planeti, odnosno njegovo ”divljanje”, ne razumijevanje prirode i ponižavanje prirode, a sebe još uvjek nazivamo ”humanim” bićem, pametnim i civiliziranim čovjekom.Zašto živimo u ”sukobu” s prirodom.Poštujmo prirodi jer smo dio Nje. Priroda ne prašta. Niko ne želi biti ponižen. Odlaganje krutog i organskog otpada treba biti u skladu sa općinskom Odlukom o komunalnom redu i Zakonima (set zakona usvojenim od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma). Također, planirajmo da izvedemo masovne ekološke akcije ”Očistimo naša izletišta”, a isto tako pozivamo rukovodstva Mjesnih zajednica općine da komisijski utvrde ugroženost prirode kada je u pitanju zaštita okoliša – prisustvo otpada ili pojava požara ili nezakonita sječa šume. Treba nam prevencija i ekološka svijest odnosno ekoedukacija. Izvorišta voda su nam sve slabija. Prijeti nam žeđ. Zaštitimo šume. Inspekorat pozivamo da identifikuje one koji ugrožavaju naše rijeke, planine i okoliš u cjelosti.

Tražit ćemo od nadležnih uvođenje ekološke policije i ”zelenog”telefona na koji možemo prijaviti one koji ugrožavaju prirodu. Moguće je uvođenje i videonadzora nad izletištima i rijekom Sprečom.

Čuvajmo prirodu, uz ekologizam:

Rijeke ne treba čuvati od ljudi, već učiti ljude da poštuju i vole rijeke’

Pročitajte...