Protest ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu

Organizatori protesta “Climate Save Bosnia” ističu da je, i pored reakcija građana i eksperata iz Hrvatske i BiH u prethodnom periodu, Hrvatska ipak odlučila prekršiti ESPOO konvenciju o procjeni okolinskih utjecaja u prekograničnom kontekstu, jer je pri izradi studije propustila uzeti u obzir utjecaj na okolinu i stanovnike BiH. Ova deponija direktno ugrožava rijeku Unu, a zatim oko 300.000 građana Bosne i Hercegovine, najviše stanovnike općine Novi Grad.

“Znate li da je odlukom Hrvatske da odlaže nuklearni i radioaktivni otpad na granici s BiH ozbiljno ugroženo 300.000 građana naše zemlje? Znate li da nije napravljena studija utjecaja na okolinu i da bi i slovenska nuklearna elektrana Krško mogla odlagati svoj otpad? Znate li da je područje Trgovske Gore seizmički nestabilno, ako se sjetimo zemljotresa iz 1969. godine kada je 15 stanovnika Banje Luke poginulo. Znate li da je na direktnom udaru naša ljepotica, rijeka Una? Znate li da bi se stanovništvo moglo iseliti?”, postavili su pitanja organizatori protesta.

Jedna od organizatora i predstavnica “Climate Save Bosnia” Maida Šabeta kazala je da se stanovnici Unsko-sanskog kantona i entiteta RS danas teško mogu pridružiti protestu jer je ponedjeljak radni dan, ali da bi u njihovo ime to trebale učiniti Sarajlije.

“Sigurna sam da bi u obratnom slučaju oni stali uz nas. Izađite iz zone komfora i barem jednom u životu se pobrinite za svoju dobrobit! Svi pred ambasadu u ponedeljak u 12 sati”, pozvala je Šabeta.

Konačna odluka o gradnji deponije će biti donesena u septembru 2019. godine.

Pročitajte...