Ekonomija Bosne i Hercegovine ove godine će rasti za 2,8 posto

Ovo je 0,6 posto manje u odnosu na raniju prognozu rasta BDP-a iz juna prošle godine.

Prema novom izvještaju, naša ekonomija će 2022. rasti za 3,5 posto.

Također se navodi je BDP Bosne i Hercegovine u 2020. pao za četiri procenta, što je za 0,8 posto gore u odnosu na junski izvještaj Svjetske banke.

Globalna ekonomija ove godine će rasti, prema procjeni, za četiri posto, što je za 0,2 posto manje nego u prethodnoj procjeni. Za narednu godinu se očekuje globalni rast od 3,5 posto.

“Nakon razorne zdravstvene i ekonomske krize koju je uzrokovao COVID-19, čini se da globalna ekonomija izlazi iz jedne od najdubljih recesija i započinje prigušeni oporavak. Vlade, domaćinstva i kompanije moraju prihvatiti promijenjeni ekonomski ambijent”, navodi se u izvještaju.

Bit će potrebne uspješne politike koje će zaštititi najranjivije, ali će omogućiti da se kapital, rad, vještine i inovacije iskoriste u nove svrhe kako bi se stvorilo ekološki prihvatljivije, jače ekonomsko okruženje nakon korone. Neke zemlje koje već idu prema ovoj vrsti dinamičnosti i otpornosti morat će udvostručiti svoje napore.

“Za druge je promjena posebno važna sada kada je pandemija ozbiljno rastegnula fiskalne pozicije i kad su drugi pokretači dugoročnog rasta oslabili. Ulaganja su posebno umanjena 2020. godine na mnogim tržištima u nastajanju i ekonomijama u razvoju, nakon decenije trajne slabosti. Očekuje se da će se rast investicija nastaviti 2021. godine, ali uprkos porastu ulaganja u digitalne tehnologije, to neće biti dovoljno da se preokrene veliki pad iz 2020. godine”, navodi se, između ostalog, u izvještaju.

Pročitajte...