Sindikat doktora medicine FBiH: Nema vremena za gubljenje

Dok svakodnevno u Bosni i Hercegovini bilježimo povećan broj zaraženih i umrlih od koronavirusa, naša zemlja još nije dobila vakcine. Čekamo na COVAX mehanizam i mehanizam Evropske unije, koji bi, prema posljednjih informacijama, prve vakcine trebali dostaviti do drugog kvartala ove godine. Istovremeno struka upozorava nosioce izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa ‘da više nema vremena za gubljenje, kad se radi o procesu vakcinacije protiv koronavirusa’.

Dok su zemlje regije još krajem prošle godine počele imunizaciju, vlasti u Bosni i Hercegovini, još nisu sigurne ni kada će prve doze vakcina protiv koronavirusa stići. Razlog tome je što se vakcine ne nabavljaju direktno, nego čekamo da isporuku počnu Covax i mehanizam Europske unije, koji će prve vakcine isporučiti, do drugog tromjesečja ove godine. Ovaj mehanizam je, prema procjenama Federalnog ministarstva zdravstva, trebao biti najpristupačniji.

– Kad govorimo o direktnoj nabavci, ja moram reći da smo se mi obratili Agenciji za javne nabavke i da smo dobili od Agencije za javne nabavke vrlo jasno da ne možemo pokretati direktne ugovore i pregovore za nabavku vakcina, osim ukoliko se ne radi o međunarodnom ugovoru koji u ovom trenutku ima se jedino sa Covax mehanizmom i mehanizmom EU – ističe Goran Čerkez, Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

U isto vrijeme Sindikat doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine upozorava nosioce izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa ‘da više nema vremena za gubljenje, kad se radi o procesu vakcinacije protiv oboljenja COVID-19’. Navode kako će danas zatražiti hitan sastanak sa nadležnim entitetskim i kantonalnim ministrima zdravstva, da bi se ovaj problem prevazišao i ističu spremnost da, u okvirima svojih mogućnosti, materijalno doprinese nabavci vakcina za sve.

– Naš cilj je da se pokrenemo napokon i da ubrzamo nabavku vakcine. Vakcina se može ubrzati interventnim uvozom. Mi smo kao Sindikat pokrenuli se – kaže Admir Suljić, potpredsjednik Sidnikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Interventni uvoz vakcina podrazumijeva da vakcina može biti uvezena na osnovu odobrenja entitetskog ministarstva zdravstva i u tom slučaju ne mora da posjeduje dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

– Mi kao zdravstveni radnici smo najizloženiji korona virusu i ne možemo čekati toliko dugo, tako da moramo iznaći način određene doze vakcina za ove kategorije koje su najugroženije. Mi smo spremni svojim sredstvima učestvovati u nabavci te vakcine, ali bez institucija mi to ne možemo – dodaje Suljić.

Putem mehanizma Europske unije očekujemo oko 900 hiljada doza, ali ne prije aprila. U Bosni i Hercegovini od početka pandemije umrlo je više od 4.000 osoba, a samo u TK od posljedica izazvanih ovim virusom preminule su 532 osobe.

Pročitajte...