London: U eksploziji u metrou 22 povrijeđenih

– Procjenjujemo da je to bila detonacija improvizirane eksplozivne naprave, rekao je Mark Rowley, zvaničnik policije

LONDON (AA) – U eksploziji ručno izrađene bombe u londonskom metrou, povrijeđene su 22 osobe, od kojih nijedna nije životno ugrožena, saopštili su zvanični izvori, prenosi Anadolu Agency (AA).

Britanska policija incident na zapadu Londona tretira kao “teroristički akt”, peti u toj zemlji od početka godine. Služba za nacionalno zdravlja je objavila kako je ukupan broj povrijeđenih, prema dostupnim informacijama, dosegao 22.

“Procjenjujemo da je to bila detonacija improvizirane eksplozivne naprave”, rekao je Mark Rowley, zvaničnik Metropolitanske policije.

Kako je kazao, većina povrijeđenih zadobili su opekotine.

Do eksplozije je došlo jutros na stanici Parsons Green, u zapadnom dijelu glavnog grada Velike Britanije. Nakon eksplozije je izbio požar, a prema mjestu eksplozije upućeno je više ekipa hitne pomoći, kao i vatrogasci.

Jedan od očevidaca na metro stranici u Londonu za AA je kazao kako se nakon eksplozije brzo proširio miris plastike, te kako su putnici počeli vrištati i izlaziti iz voza.

“Nisam vidio da je neko ozbiljnije povrijeđen, ali ljudi su bili u panici, vrištali su i plakali”, kazao je očevidac.

Prema informacijama koje su očevici objavili na društvenim mrežama, eksplodirao je sadržaj bijele kofe koja se nalazila u stražnjem dijelu voza. Putnici koji su izlazili iz dijela zahvaćenog požarom većinom su bili povrijeđeni u predjelu glave.

Stanica je evakuisana, a privremeno je obustavljen metro saobraćaj.

Londonski metro dnevno koristi oko pet miliona ljudi.

Pročitajte...