Eksterna matura za osnovce u TK 9. maja u 10 sati

Ministarstvo za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona je objavilo termin za polaganje eksterne mature za učenike osnovnih škola u školskoj 2018/2019. godini. Maturanti svih 89 osnovnih škola obavezni su izaći na ovaj završni ispit u svojim školama 9. maja u 10 sati. Za učenike koji ne pohađaju škole u Tuzlanskom kantonu, a žele upisati neku od srednjih škola na ovom području također će biti omogućeno polaganje, ukoliko prijave da žele polagati eksternu maturu.

novinar Azra Mešić

Svi učenici devetih razreda osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona obavezni su polagati eksternu maturu zakazanu za 9. maj u 10 sati. Bit će to četvrta matura koju provodi Ministarstvo za obrazovanje i nauku zajedno s kantonalnim Pedagoškim zavodom i školama.

– Ono što je za nas vrlo bitno je da u zadnje dvije-tri godine dolazi do stabilizacije nastavnog kadra u osnovnim školama tako da su rezultati mature sve bolji. A mi smo i seminare koje održava Pedagoški zavod zadnjih godina prilagodili potrebama koje su iskazane na maturi, kaže za RTVTK Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Katalozi za pripremu polaganja za svaki od pojedinačnih predmeta objavljeni su na web stranicama Pedagoškog zavoda. Rezultati eksterne mature bit će vrednovani pri upisu u srednje škole.

Rezultati sa eksterne mature se pokazuju u procentima. Dobijaju se određeni bodovi na osnovu kojih se mogu upisati u srednju školu. Mi imamo problem sa učenicima koji dolaze iz drugih kantona gdje nema eksterne mature ili drugim državama završavaju školu, pa smo i tu našli rješenje. Oni mogu da se prijave u Pedagoški zavod da tamošnja komisija odredi rok i za te učenike da i oni mogu da imaju rezultate koji će im pomoći pri upisu u srednju školu, kaže Fikret Vrtagić, djelatnik u Ministarstvu za obrazovanje TK.

Učenici se već pripremaju za polaganje u svojim školama i to je praksa u kojoj Tuzlanski kanton prednjači u odnosu na ostale kantone u Federaciji BiH, kažu u Pedagoškom zavodu.

– To je u skladu sa Reformskom agendom koju je predložila EU, da mora postojati neka vrsta evaluacije znanja u školama. Mi smo prvi krenuli u taj proces i mislim da smo postali uzor za sve ostale i naš će model mature biti primijenjen u velikom dijelu države BiH, dodaje direktor Čiča.

Eksterna matura na ovaj način organizovana je još u Kantonu Sarajevo, a po iskustvo u Tuzlu u narednih deset dana dolaze savjetnici za obrazovanje iz Zeničko – Dobojskog kantona, kako bi po uzoru na ovdašnje, organizirali eksterno testiranje na tom području.

Pročitajte...