RVI traže usvajanje budžeta FBiH do 12. februara u Domu naroda Parlamenta FBiH

– Upućujemo javni poziv predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta FBiH Lidiji Bradari i dopredsjedavajućem Jasenku Tufekčiću da hitno, a najkasnije do 12. februara zakaže sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj bi se usvojio budžet za 2019. godinu u cilju isplata invalidnina kako ne bi došlo do nesakledivih posljedica za dalji tok normalnog funkcionisanja Federacije BiH, poručeno je iz Saveza ratnih vojnih invalida FBiH

SARAJEVO (AA) – Upućujemo javni poziv predsjedavajućoj i dopredjedavajućem Doma naroda Parlamenta FBiH Lidiji Bradari i Jasenku Tufekčiću da hitno, a najkasnije do 12. februara zakažu sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj bi se usvojio budžet za 2019. godinu u cilju isplata invalidnina kako ne bi došlo do nesakledivih posljedica za dalji tok normalnog funkcionisanja Federacije BiH, poručili su danas iz Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedina tačka dnevnog reda Predsjedništva Saveza bila je isplata invalidnina, odnosno usvajanje budžeta Federacije BiH za 2019. godinu.

“Upućujemo javni poziv predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta FBiH Lidiji Bradari i dopredsjedavajućem Jasenku Tufekčiću da hitno, a najkasnije do 12. februara zakažu sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH i da se usvoji budžet za 2019. godinu u cilju isplata invalidnina kako ne bi došlo do nesakledivih posljedica za dalji tok normalnog funkcionisanja Federacije BiH”, nalazi se među zaključcima.

Zaključak sa današnje sjednice jeste i to da Savez ratnih vojnih invalida Federacije BiH zajedno sa kantonalnim savezima i općinskim organizacijama po hitnom postupku organizuje sastanke sa delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH kako bi im se prezentovali zahtjevi Saveza ratnih vojnih invalida FBiH.

“Pozivamo predstavnike Hrvatskog vijeća odbrane da se aktivno uključe u aktivnosti donošenja budžeta za 2019. godinu, a samim tim će doprinijeti isplati invalidnina pripadnicima HVO-a. Zahtijevamo od svih političkih subjekata da shvate ozbiljnost situacije i napokon počnu da rade svoj posao za koji su dobro plaćeni. Ukoliko Dom naroda Parlamenta FBiH do 12. februara ne usvoji budžet, a samim tim ugrozi isplatu invalidnina, SRVI FBiH će u koordinaciji sa ostalim boračkim udruženjima poduzeti odgovarajuće aktivnosti”, navedeno je u zaključcima sa današnje sjednice Predsjedništva Saveza.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH Esad Delić smatra da je “nekorektno da se preko njih prepucavaju neke stvari”.

“Ne mogu da shvatim da neko moće da se igra sa našim životima. Pozivam kolege iz HVO-a da ne šute na ovu situaciju. Ako do 12. februara se ne budu donijele odluke koje mi tražimo, sljedeća sjednica Predsjedništva će biti u Mostaru. Tu ćemo, ako treba, zauzeti i radikalnije stavove”, rekao je Delić.

Obratio se i federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević podsjećajući da su u proteklom periodu uredno isplaćivali naknade za više od  92.000 korisnika boračko-invalidske zaštite.

“Nije bilo nijednog dana kašnjenja i smatramo da ni sada nema nikakve potrebe za tim jer su u budžetu obezbijeđena sredstva. Potrebno je da Dom naroda Parlamenta FBiH uradi ono što je uradila Vlada Federacije BiH i Predstavnički dom, a to je da usvoji prijedlog budžeta”, poručio je Bukvarević.

Kako je kazao, više od 90.000 naknada je jedini izvor finansiranja za skoro 50 posto korisnika.

“Od ukupnog broja, oko 90.000 korisnika naknada iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca, gotovo 40.000 je porodica šehida i poginulih boraca, nekadašnjih pripadnika Armije RBiH i HVO-a. Radi se o porodicama koje u velikom dijelu isključivo žive od porodične invalidnine”, poručio je Almin Škrijelj, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

Izrazio je nadu da će već sljedeće sedmice, u ponedjeljak ili utorak biti sazvana sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH i biti usvojen budžet.