Epidemiološka situacija u školama u TK pod kontrolom

U osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu trenutno je kod 55 nastavnika i 9 zaposlenih iz reda vannastavnog osoblja potvrđen COVID19. Još 50 nastavnika je u izolaciji. To je oko 2% od ukpnog broja od 4 855 zaposlenih u školama. Nešto manje od 2% je i učenika kod kojih je potvrđen COVID odnosno koji su u izolaciji.

“Na ukupan broj učenika, dakle mi govorimo o 48 324 učenika, sada je kod 163 učenika potvrđen COVID, dok su još 463 učenika u izolaciji. Ono što mi pratimo od početka nastavnog procesa, dakle od 9. mjeseca, ima malog porasta broja zaraženih unutar škola. Međutim, to još uvijek nije alarmantna situacija i mi se nadamo da će se stabilizirati ta situacija, vidimo zadnja dva tjedna da se stabilizira, i da će sve biti uredu do kraja školske godine” ističe direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča.

U obrazovnom sistemu već je uhodan način reagovanja u slučajevima kada se posumnja na COVID, tako da tu nema većih problema ističe direktor Pedagoškog zavoda, uz apel i roditeljima i učenicima da u slučajevima bilo kakvih simptoma djeca ne odlaze u školu.

“Onim učenicima koji su u izolaciji ili koji imaju COVID mi smo ponudili preko moodle platforme da oni mogu izučavati nastavne sadržaje koji se u tom trenutku rade u školama, ali isto tako, to je pohvalno reći, da mnogi nastavnici i individualno rade sa učenicima i na taj način pokušavamo nadomjestiti taj dio kada učenici nisu trenutno nazočni u školi” kaže direktor Pedagoškog zavoda TK.

Od početka pandemije Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona redovno, svakog petka prikuplja podatke iz škola o epidemiološkoj situaciji. Zadnjih mjeseci prikupljaju se i podaci o broju vakcinisanih nastavnika i učenika.

“Ono što mi gledamo je da je do sada revakcinisano oko 1 600 nastavnika. To je za nas vrlo bitan pokazatelj, jer oko 30% nastavnog osoblja, prema našim podacima koji su prilično točni podaci, je vakcinisano i to je vrlo pohvalno. Ali evo i ovom prigodom ja apeliram na sve nastavno i vannastavno osoblje kao i učenike koji su stariji od 18 godina da se vakcinišu da bi sigurnost u našim školama bila puno veća” ističe direktor Čiča.

Uz sve uvažavanje propisanih preventivnih mjera škole se trude nastavni proces i općenito rad što više približiti normalnim uslovima. I zaposlenici Pedagoškog zavoda, također. Tako je danas započeo i proces vrednovanja škola.

“Škole su poprilično spremne i ja stvarno moram to reći i nadam se da će to vrednovanje potaknuti sve nas na jedan bolji i djelotvorniji rad. Jednostavno svi moramo biti svjesni činjenice da je obrazovanje ključni segment na koji mi moramo obratiti pozornost, jer smo u zadnjih godinu i po možda izgubili korak u nekim stvarima, i da će nam trebati vremena da se vratimo u normalu” kaže direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča.

Instrumentarij za vrednovanje škola prilagođen je uslovima u kojima su škole radile prethodne školske godine.