Erdogan: Regionalna i međunarodna saradnja ključne u borbi protiv terorizma

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju kako su regionalna i međunarodna saradnja od velike važnosti kad je riječ o borbi protiv terorizma, kao i da ne bi trebalo praviti razlike među terorističkim organizacijama, javlja Anadolu Agency.

Erdogan se obratio na 15. samitu Organizacije za ekonomsku saradnju (ECO). U obraćanju je kazao kako će “čišćenjem od terorističkih organizacija krvavih ruku PKK-a, YPG-a, FETO-a, ISIS-a, naša regija pronaći spokoj, stabilnost, a ekonomski napredak će se dinamizirati”.

Turski predsjednik se osvrnuo i na kiparsko pitanje, rekavši kako je “ključ rješenja kiparskog pitanja priznavanje suverene jednakosti kao i jednakog međunarodnog statusa turskog naroda na Kipru”.

– Od svih prijateljskih i bratskih zemalja tražim da viziju rješenja Turske Republike Sjeverni Kipar razmotre bez predrasuda – poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u subotu doputovao u Turkmenistan s delegacijom kako bi prisustvovao sastanku ECO-a i održao niz bilateralnih sastanaka.

Erdogan danas prisustvuje samitu ECO-a, koji predvodi njegov turkmenski kolega Gurbanguly Berdimuhamedow. Očekuje se da će turski predsjednik održati i bilateralne sastanke s liderima nekih zemalja članica i predati Turkmenistanu mandat predsjedavanja organizacijom.

U delegaciji Turske se nalaze brojni visoki zvaničnici, uključujući ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua, ministra energetike i prirodnih resursa Fatiha Donmeza i ministra odbrane Hulusija Akara.

Pročitajte...