11.7 C
Tuzla,BA
Subota, 23 Oktobra, 2021
Naslovna Izdvojeno Evo šta je Inzko rekao o Dodikovom političkom skupu u Istočnom Sarajevu

Evo šta je Inzko rekao o Dodikovom političkom skupu u Istočnom Sarajevu

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko komentarišući prisustvo zvaničnika sa državnog nivoa na skupu održanom 20. februara ove godine u Administrativnom centru Vlade entiteta RS u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Milorada Dodika, člana Predsjednštva BiH, istakao je da se “taj skup de facto ticao provođenja politike Republike Srpske vezane za blokiranje procesa odlučivanja u državnim institucijama”. 

– Prisustvo na tom sastanku je neprihvatljivo, jer ono de facto pokazuje spremnost na učešće u blokiranju donošenja odluka u institucijama na državnom nivou. Ono također ozbiljno dovodi u pitanje profesionalni, moralni i lični integritet učesnika i percepciju nezavisnosti institucija koje oni predstavljaju. Čelnici nezavisnih institucija zakonski su obavezni da osiguraju nezavisnost tih institucija od političkog uticaja, i da se suzdrže od svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti instituciju koju predstavljaju ili pak njenu nezavisnost – naveo je Inzko.

Podsjetio je da državni zvaničnici u institucijama BiH koji su izabrani i imenovani sa teritorije entiteta nisu predstavnici entiteta nego države BiH. U skladu sa Aneksom 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Ustav BiH), državne institucije i državni zvaničnici vrše svoje dužnosti u skladu sa Ustavom BiH i odlukama institucija BiH, a ne entiteta.

– Ponovio bih još jednom da državni zvaničnici koji su prisustvovali skupu održanom 20. februara 2020. u Istočnom Sarajevu, kao i svi drugi državni zvaničnici, imaju odgovornost da strogo poštuju Ustav BiH i zakon i da su dužni osigurati puno i nesmetano funkcioniranje državnih institucija, uključujući i brz proces odlučivanja – zaključio je Inzko.