Evropa zabilježila više od 60 miliona zaraženih koronavirusom tokom pandemije

Evropska regija zabilježila je 60.093.393 zaraženih od COVID-19, među kojima i 1.220.486 preminulih, objavio je Regionalni ured WHO za Evropu u ponedjeljak.

– Kraj pandemije još nije ni na pomolu, i nažalost je do sada u evropskoj regiji registrovano više od 1,2 miliona preminulih – navodi direktorica za vanredne situacije regionalnog ureda WHO za Evropu, Dorit Nitzan, u saopćenju za javnost.

– Bitno je da zemlje nastave s svojim udruženim naporima na zaštiti najranjivijih kategorija ljudi i onih koji su u riziku – dodala je Nitzan.

Izrazila je zabrinutost kontinuirano slabim tempom vakcinacija širom evropske regije, posebno među prioritetnim grupama stanovništva starijeg od 60 godina, zdravstvenim radnicima, štićenicima domova za stare i nemoćne osobe i onih s hroničnim zdravstvenim problemima, a što je potencijal koji može da dovede do većeg broja zaraženih i preminulih.

– Da bi se pandemija okončala moramo rapidno pojačati vakcinaciju, ravnopravno u svim zemljama, uključujući i podršku proizvodnji vakcina, kao primjereno dijeljenje doza za zaštitu najranjivijeg stanovništva u svakoj zemlji – kazala je Nitzan.

Ured Evropske regija WHO također je upozorio u saopćenju da „putovanja trenutno nisu lišena rizika“.

– Putovanja i masovna okupljanja mogu povećati rizik od zaraze i širenja COVID-19. Ukoliko želite da putujete, razmislite o svojim potrebama i procijenite svoje rizike. Od vaše odluke ovisi kraj ove pandemije – navodi se u saopćenju WHO.

(RTVTK/FENA)

Pročitajte...