Evropska komisija: Postupnim otvaranjem granica mogla bi se spasiti turistička sezona

Evropska komisija smatra da bi EU mogla otvoriti svoje unutarnje granice za turističku sezonu ako članice budu imale pod nadzorom epidemiju koronavirusom i pripravne zdravstvene sisteme, navodi se u nacrtu dokumenta koji je vidio dpa.

“Ako se bude ispravno, sigurno i koordinirano postupalo, Evropljani bi u mjesecima koji slijede mogli dobiti priliku za prijeko potreban odmor i opuštanje na svježem zraku”, navodi se u smjernicama koje će se predstaviti kasnije u srijedu.

Komisija će predložiti postupno ukidanje ograničenja kretanja preko granica i dozvolu putovanja kako bi se oživio turizam, piše Reuters.

No, ukidanje mjera ograničenja nosi rizik od drugog vala širenja zaraze, upozorava Komisija.

Vanjske granice EU-a ostat će zatvorene do 15. juna ako se svih 27 članica bude pridržavalo preporuke Komisije od prošle sedmice, dok unutar bloka Pariz i Berlin razgovaraju o ponovnom otvaranju zajedničkih granica.

Austrija je najavila kako razmatra mogućnost otvaranja granica prema Švicarskoj idućih dana.

Iako je odluka o popuštanju graničnih kontrola u nadležnosti svake članice, izvršno tijelo EU-a vjeruje da se vrhunac turističke sezone od juna do avgusta može djelimično spasiti.

Mjere izolacije u pandemiji u posljednja dva mjeseca gotovo su izbrisale turistički sektor koji donosi oko 10 posto BDP-a EU-u.

S poboljšanjem stanja u mnogim evropskim zemljama opće zabrane trebaju se ukidati i umjseto njih na područjima sa sličnim rizikom od epidemije uvoditi prilagođene mjere.

Tri baltičke zemlje već su odlučile omogućiti od 15. maja kretanje bez ograničenja preko međusobnih granica zbog toga što su stavile pod kontrolu epidemiju.

Područja u kojima bude dozvoljeno povećano kretanje trebaju imati dovoljno bolničkih kapaciteta te kapacitete za testiranje, nadzor i praćenje širenja zaraze, navodi se u preporukama.

Neke zemlje, uz mjere popuštanja restrikcija, uvode nove u obliku obavezne dvosedmične izolacije za putnike iz inostranstva.

Komisija procjenjuje da će se u turističkom sektoru izgubiti oko 6,4 miliona radnih mjesta, što je više od polovine radnih mjesta u turizmu.

RTVTK/vijesti.ba