EYOF 2019: Pripreme teku planiranom dinamikom

Predstavnici Organizacionog odbora Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih – EYOF 2017 u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, na današnjoj pres- konferenciji govorili su o trenutnom stanju projekta, realizovanim aktivnostima u prethodnom periodu, te aktivnostima koje će biti ralizovane.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković kazao je da pripreme za olimpijadu mladih 2019. teku planiranom dinamikom.

– Organizacioni odbor do sada je uradio mnoge aktivnosti da uspješno vrši pripreme. Mi u Istočnom Sarajevu i Sarajevu kažemo da je EYOF velika šansa da se vratimo na scenu organizatora velikih takmičenja u zimskim sportovima i da je ovo možda prva prilika od Olimpijskih igara 1984. koja nam se ukazala da se na ozbiljan način organizuju takmičenja u zimskim sportovima. S druge strane za nas je ovo šansa i za promociju turizma, pogotovo zimskog. Posebno je ovo šansa za izgradnju infrastruktura, koja treba da bude zaostavština iza organizacije ove olimpijade – kazao je Vuković.

Najavio  je da će na današnjem sastanku Organizacionog odbora biti usvojen infrasruktruni budžet EYOF-a koji će okvirno iznosti 4,5 miliona maraka.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić kazao je da je organizacija EYOF-a u vrhu prioriteta u gradu.

– Zadovoljni smo brojem i kvalitetom poduzetih aktivnosti u proteklom periodu kao i povećanjem suradnje Sarajeva i Istočnog Sarajeva, čemu je vjerovatno doprinijelo imenovanje mladih i perspektivnih gradonačelnika. Posebno raduje sve veća zainteresiranost šire javnosti i pojedinih sportskih organizacija uključivanjem u sam projekat EYOF-a – kazao je Šarić.

Direktor EYOF-a 2019 d.o.o. Senahid Godinjak predstavio je realizirane aktivnosti u ovoj godini od kojih su najvažanije formiranje Izvršnog komiteta, organizacija testnih takmičenja, posjeta koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) Sarajevu i Istočnom Sarajevu, te promocija sportva EYOF-a i  finalna inventura borilišta.

Do kraja godine Organizacioni odbor očekuje brojne aktivnosti među kojima se izdvajaju izrada sponzorskih paketa i pregovori s potencijalnim sponzorskim partnerima, usvajanje infrastrukturnog dijela budžeta, adaptacija borilišta, priprema testnih takmičenja i druge aktivnosti.

U novembru će uslijediti posjeta Evropske koordinacione komisije (COCOM) tokom koje će biti izvršena analiza obavljenih aktivnosti zadatih iz prethodne posjete te usvojeni planovi za 2018. godinu.

Fena/RTVTK

Pročitajte...