Fakultet elektrotehnike domaćin Zimske škole programiranja za srednjoškolce

Danas je u organizaciji Udruženja nastavnika i profesora informatike Tuzlanskog kantona počela Zimska škola programiranja za srednjoškolce, čiji je domaćin Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli. Učenici u toku dvodnevnih radionica uče napredno programiranje programskim jezikom C++. A ovo je ujedno i prilika da doznaju više informacija o uslovima za studiranje tehničkih nauka ovdje u Tuzli.

Ogroman je interes srednjoškolaca da svoje obrazovanje nastave na polju izučavanja informatike i računarstva, kažu profesori. Među srednjoškolcima koji su odabrali dio raspusta provesti na Zimskoj školi programiranja je Eldar Buzadžić, gimnazijalac iz Gračanice koji ima namjeru studirati upravo na Fakultetu elektrotehnike. Kaže da cijela njegova generacija voli tehnologiju, jer su uz nju odrastali.

Pored programiranja dosta moje generacije se interesuje za web dizajn, za editovanje slika, fotografiju, za uređivanje baza podataka. To je uglavnom što mi učimo tako da se svako opredjeljuje za ono što mu najviše odgovara“, kaže Eldar Buzadžić, učenik Gimnazije „Dr. Mustafa Kamarić“ Gračanica.

Razmjena kontakata i ideja među srednjoškolcima istih interesovanja važan je dio Zimske informatičke škole, a osnovni je provjera nivoa znanja učenika u oblasti programiranja i njegova nadogradnja, kažu organizatori.

„Veliki je bio interes učenika. U početku smo mislili da će biti samo ti učenici iz codeing kupa koji su prošli na online takmičenju, međutim pojavilo ih se još. Tako da imamo 27 učenika koji dolaze iz gimnazija i tehničkih škola“, ističe Mirela Šehović, članica Udruženja profesora i nastavnika informatike TK.

Tokom dvodnevne škole srednjoškolci će unaprijediti svoj programski jezik C++ i rješavati složenije algoritamske zadatke, a njihovi profesori pokušati usuglasiti smjernice unapređenja nastave informatike u školama, kako bi ona bila usklađenija sa potrebama tržišta rada.

„Mislim da treba da se izvrši ogromna revizija, ali ne da je rade političari. Nego da to radimo skupa među profesorima fakulteta i škola. Da se napravi nekakav lanac, gdje će djeca dosta praktičnih vještina učit. Gdje će koristiti računar i mobitel i sve te uređaje na koristan način. Da im to bude alat za svakodnevne obaveze, za svakodnevne poslove, zabavu i tako dalje“, kaže Edin Pjanić, profesor na Fakultetu elektrotehnike UNTZ.

Po završetku Zimske škole srednjoškolci će dobiti i certifikate, potvrde o učešću kakve su prije njih prošle sedmice dobili i osnovci na trodnevnoj zimskoj školi u organizaciji Udruženja profesora i nastavnika informatike Tuzlanskog kantona.

Pročitajte...