Farma “Spreča” planira proširiti kapacitete u ovoj godini

Nakon što su na farmama Republike Češke odabrali i kupili junice koje su u decembru prošle godine dopremljene na farmu „Spreča“, saradnja će se nastaviti i ove godine. Naime u farmi „Spreča“ su već ostvarili kontakte sa češkim ambasadama u Sarajevu i Beogradu te očekuju posjetu češke delegacije u ovom mjesecu. Razgovaraće se o mogućnosti korištenja IPA fondova za dobrobit obje strane. Ovo je izuzetno važno za domaću farmu zbog otvaranja mogućnosti proširenja kapaciteta.

  • Mislim da je interes zajednički. Češki poljoprivredni proizvodjači će povući određeni dio sredstava iz fondova Europske Unije, isto koliko i mi. Tako da očekujem da projekat bude ostvaren u potpunosti. što se tiče poljoprivrednog zemljišta, postoji određena količina koju smo namijenili za izgradnju nove farme. Imamo neke ideje. projekat je gotov sa 4 robota i 250 muznih krava na te robote, pojasnio je Ivica Jožef, direktor farme Spreča.

Površina poljoprivrednog zemljišta, koju na farmi „Spreča“ trenutno obrađuju, bit će dovoljna za proizvodnju hrane i za dodatnih 250 grla, odnosno 500 krava sa režijskim podmlatkom.

  • Mislim da je završetak investicija, odnosno popunjavanje kapaciteta grlima na farmi „Spreča“ otvara prostor i za otvaranje novih farmi obzirom da sav remont koji neće biti usmjeren u povećanje novih grla može ići u otvaranje novih farmi, dodao je Jožef.

Farma „Spreča“ jedna je od najmodernijih na ovom području. Infrastruktura joj omogućava držanje do 1600 grla sa maksimalnim kapacitetom na 1800 grla stoke. Posjeduje i izmuzište kapaciteta do 850 grla. Pored mlijeka uzgajaju i voće na oko 20 hektara zemljišta.

Pročitajte...