Film Pink Elephant reditelja Ade Hasanovića osvojio nagradu publike na festivalu u Briselu

Mladi bosanskohercegovački reditelj Ado Hasanović osvojio je ovog vikenda nagradu publike na 8. Balkans Beyond Borders Film Festivalu održanom u Briselu za kratki film Pink Elephant.

Pink Elephant je njegov diplomski film u klasi Daniele Luchetti na prestižnoj italijanskoj filmskoj akademiji Centro Sperimentale di Cinematografia. Ovim kratkim ostvarenjem Ado je završio specijalizaciju za filmsku režiju.

– Drago mi je što sam, radeći na ovom filmu, sarađivao sa glumcima Jasnom Žalicom, Amilom Terzimehić, Izudinom Bajramovićem i Fabriciom Colicaom. Oni su značajno doprinijeli ovom projektu. Vodilja kroz film bila je moja želja da govorim o moralu, odnosima u porodici i tabuima unutar jedne porodice – kazao je Ado.

Pink Elephant je ambientovan u Sarajevu, a snimljen u studiju u Rimu.

Premijerno je prikazan upravo na festivalu u Briselu, na kojem je osvojio nagradu publike. Početkom novembra Pink Elephant putuje na Reggio Film Festival, a kasnije i na Mediteran Short Film Festival u Sant’Antico.

Film govori o građanskoj porodici iz Bosne i Hercegovine kojoj u posjetu, sa momkom Italijanom, dolazi kćerka, koja studira u inostranstvu. Stvari počinju da se mijenjaju kada otac na leđima svoje kćeri primijeti tetovažu.

– Također moram napomenuti da sam za realizaciju filma imao veliku podršku sa Akademije Scenskih Umjetnosti u Sarajevu i od MESS-a, bez čije podrške ovaj film se ne bi mogao snimiti – kazao je Hasanović.

 

Pročitajte...