FINra nastavila realizaciju Programa međunarodne saradnje za akademsku 2019/2020. godinu

U okviru Programa međunarodne saradnje na Visokoj školi za finansije i računovodstvo FINra Tuzla danas je gostovao ugledni profesor Vinko Belak. Promovisana je njegova nova knjiga „Profesionalno financijsko računovodstvo“, te upriličeno prigodno predavanje za studente FINra-e.

Profesor Belak, naučnik je s bogatom profesionalnom karijerom i iskustvom iz prakse. Iza sebe ima 11 samostalnih i veliki broj koautorskih knjiga. Ističe da je knjigom „Profesionalno finansijsko računovodstvo“ želio mladim generacijama pokazati svu širinu i dubinu računovodstva. Ističe da nijedna država ne može funkcionisati bez računovodstva, jer se državna administracija, uključujući i porezni sistem, temelji na računovodstvu.

 „To mladim ljudima pruža mogućnost razvoja u tom opsegu računovodstva, počev od finansijskog računovodstva. Međutim, kasnije se mogućnosti šire prema upravljačkom računovodstvu, forenzičnom računovodstvu, kontrolingu i kako se bude više gospodarstvo, privreda razvijala tako će se sve više kretati situacija prema ovim novim računovodstvima, upravljačkim računovodstvima“ naglašava profesor Belak. 

Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra Tuzla do sada je izgradila respektabilnu mrežu međunarodne saradnje sa univerzitetima u regionu. Između ostalih, imaju potpisane sporazume o saradnji sa Međunarodnim sveučilištem Libertas iz Zagreba, Veleučilištem iz Slavonskog Broda i Ebsco kompanijom. Današnjim događajem FINra je nastavila realizaciju svog Programa međunarodne saradnje za ovu akademsku godinu.

„FINRA je u akademskoj 2019/2020. godini postavila za cilj da afirmira i unaprijedi međunarodnu saradnju, kada je u pitanju mobilnost studenata i nastavnog osoblja i kada je u pitanju učešće u projektu ERASMUS +.   Predavanjem pod nazivom „Suvremeno upravljačko računovdstvo kao temelj upravljačkog računovodstva“ mi smo studentima I, II, III i IV godine omogućili da steknu praktična znanja koja su neophoda, kako bi mi postigli naš cilj – da studenti FINra-e budu vrhunski stručnjaci  za finansije i računovodstvo“ istakao je ovom prilikom dr. Ismet Kalić direktor Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra Tuzla.

Za studente FINra-e danas je predavanje održao i Augustin Mišić, predsjednik Komisije za računovodstvo i reviziju BiH, koji je govorio o stanju i perspektivama računovodstvene profesije u BiH.