Finska preuzima predsjedavanje EU-om od Rumunije

Finska danas preuzima rotirajuće šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom od  Rumunije, pod motom “Održiva Evropa – održiva budućnost”.

Promoviranje “globalnog čelništva Unije u klimatskoj akciji” bit će središnja tema finskog čelništva nad blokom.

To također znači obavezivanje na klimatsku neutralnost do 2050., izjavio je finski premijer Antti Rinne u govoru finskom parlamentu prošle sedmice.

Rinne je također istaknuo da Finska želi da brani zajedničke vrijednosti EU kao što su “vladavina zakona, ljudska prava, ravnopravnost i demokratija”.

Među izazovima s kojima se EU suočava u narednih šest mjeseci je odgođeni britanski odlazak iz bloka, koji je sada zakazan za 31. oktobar.

Odlazeća premijerka Theresa May podnijela je ostavku u prošlom mjesecu nakon što nije dobila odobrenje parlamenta za svoj sporazum s Bruxellesom o Brexitu.

Njena Konzervativna stranka trenutno prolazi kroz period izbora novog čelnika, dok je bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson izraziti favorit za novog britanskog premijera.

Johnson se zalaže za ponovno pokretanje pregovora s EU, čemu se nekoliko najviših zvaničnika bloka žestoko usprotivilo.

Ukoliko se sporazum ne postigne do 31. oktobra, Britanija bi mogla napustiti EU bez sporazuma, u potezu koji bi stvorio silne probleme i  Britaniji i Evropskoj uniji, prenosi dpa.

Pročitajte...