Zvizdić s predstavnicima COWEB:Mišljenje EK vraća fokus Evropske unije na BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu s Radnom grupom za područje zapadnog Balkana (COWEB) i upoznao ih s trenutnom političkom situacijom i realizacijom evropskih ciljeva BiH.

Rekao je da Mišljenje Evropske komisije predstavlja važan korak u procesu evropskih integracija BiH, kao i da će očekivani  kandidatski status biti najbolja poruka i podrška za provođenje daljnjih reformi i implementaciju preporuka iz Mišljenja.

Zvizdić je jasno naglasio da su EU integracije bile i ostale jedan od dva najvažnija vanjskopolitička cilja BiH te da će Vijeće ministara BiH nastaviti raditi na realizaciji zadataka koji su navedeni u Mišljenju Evropske komisije.

U obraćanjima, predstavnici COWEB-a su istaknuli da je BiH ostvarila napredak i da je zbog te činjenice dobila Mišljenje Evropske komisije koje vraća  fokus Evropske unije na BiH. Rekli su da perspektiva zapadnog Balkana predstavlja veliki potencijal za Evropsku uniju i da je Mišljenje Evropske komisije jasan pokazatelj da Evropa želi vidjeti BiH u agendi proširenja.

Zvizdić se zahvalio predstavnicima Rumunije na očuvanju perspektive proširenja na zapadni Balkan i na uspješnom i kvalitetnom predsjedavanju  Evropskom unijom.

On je čestitao Finskoj preuzimanje predsjedavanja Evropskom unijom i izrazio očekivanje za otvaranje novih pozitivnih perspektiva za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Služba za informiranje VMBiH.

Pročitajte...